Ranskalainen patonki

Haluatko leipoa yhtä hienoja patonkeja kuin leipurit tekevät? Kauli taikina neljään osaan ja kääri jokainen osa rullalle kuin pitkänkapea rullatorttu, nypi päät kiinni. Silloin pinnasta tulee sileä.

Neljä patonkia

  • 50 g hiivaa
  • 5 dl vettä
  • 2 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • n. 14 dl erikoisvehnäjauhoa

Valmistusohje

1. Liuota hiiva tuskin kädenlämpöiseen veteen, lisää suola ja öljy ja työstä joukkoon jauho sileäksi, joustavaksi taikinaksi. Vaivaa taikinaa pitkään, 10-12 minuuttia käsivoimin. Peitä ja anna nousta 30 minuuttia. Painele noussut taikina takaisin kulhoon ja nostata vielä toiset 30 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Vaivaa taikina läpi kunnolla leivinpöydällä. Jaa taikina neljään osaan, kieritä niistä kapeat pitkot ja aseta ne öljytylle uunipellille. Jauhota patongit kevyesti pinnalta. Leikkaa patonkeihin muutama vinoviilto terävällä veitsellä ja anna nousta 20 minuuttia liinan alla.

3. Paista patongit uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, kunnes ne saavat hienon värin. Suihkuta mielellään vettä uuniin muutaman kerran. Jäähdytä patongit ritilällä ilman liinaa, jolloin ne pysyvät rapeina.

Parhaat ruokaohjelmat