Ranskalainen juustopiiras

Tämän piiraan täytteeseen saa runsaasti lisämakua konjakilla tai madeiralla - tai molemmilla. Jos olet kokeilunhaluinen, korvaa osa emmentaljuustosta roquefortilla.

Ainekset

  • 6-8 annosta

Pohja

  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 150 g kylmää voita
  • 2-3 rkl jääkylmää vettä

Täyte

  • 3 dl kuohukermaa
  • 3 munankeltuaista
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 200 g emmentaljuustoa
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • 1/4 tl raastettua muskottipähkinää
  • 2 rkl konjakkia tai madeiraa

Lisäksi

  • irtopohjainen piirakkavuoka

Valmistusohje

1. Sekoita vehnäjauhoista ja voista yleiskoneessa karkea massa. Lisää vesi ja sekoita, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jos sinulla ei ole yleiskonetta, voit valmistaa taikinan käsin leikkuulaudan päällä. Kauli taikina melko ohueksi levyksi ja vuoraa sillä irtopohjainen, halkaisijaltaan noin 25-senttinen vuoka. Pistele taikinaa haarukalla ja pane se vuokineen jääkaappiin 15-20 minuutiksi.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Vatkaa täytteeseen tuleva kerma kevyeksi vaahdoksi. Hienonna juusto yleiskoneessa (noin 20 sekuntia) tai leikkaa käsin pieniksi kuutioiksi. Lisää keltuaiset ja jauhot. Sekoita yleiskoneella lyhyin käynnistyskerroin tai vatkaa tasaiseksi taikinaksi. Lisää kerma ja sekoita antamalla pyöriä pari kierrosta matalalla nopeudella. Mausta suolalla, pippurilla, muskottipähkinällä ja halutessasi madeiralla tai konjakilla.

3. Esikypsennä piiraskuorta 10 minuutin ajan. Pane täyte kuoreen ja paista vielä 20-25 minuuttia, kunnes täyte on kohonnut ja saanut väriä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!