Puolukkaleipä
Mehukas, maukas, rouhea leipä vaatii tosin esivalmistelua jo leipomista edeltävänä päivänä, mutta itse leipomiseen menee vain noin tunti, koska taikina nostatetaan vain kerran. Ja niin hyvää tulee, että...
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Ainekset
- 2 limppua
Päivä 1
- 4 dl haaleaa vettä
- 1 dl vehnärouhetta
- 1 dl ruisrouhetta
- 1 dl pellavansiemeniä
- 1 dl vehnänlesettä
- 1 dl rusinoita
- 2 dl puolukkahilloa
- 3 tl jauhettua kuminaa
- 3 tl suolaa
Päivä 2
- 2 pussia kuivahiivaa
- 20 dl vehnäjauhoa
- 5 dl hieman kädenlämpöistä lämpimämpää vettä
Valmistusohje
1. Päivä 1: Sekoita keskenään vehnärouhe, ruisrouhe, pellavansiemenet, vehnänlese sekä suola ja hämmennä seos veteen. Sekoita joukkoon rusinat, puolukkahillo ja kumina. Anna olla peitettynä huoneenlämmössä vähintään 4 tuntia, mutta mieluiten yön yli.
2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sekoita kuivahiiva jauhoihin huolellisesti leivontakulhossa. Sekoita joukkoon 1. päivän seos ja sen jälkeen kädenlämpöistä lämpimämpi vesi. Vaivaa taikinaa noin 5 minuuttia, kunnes se on vielä tarttuvaa, mutta alkaa irrota kulhon reunoilta.
3. Muotoile kaksi limppua. Helpoimmin se käy niin, että kaadat taikinan jauhotetulle leivinpöydälle, jaat sen kahtia ja muovaat hieman öljytyin käsin kaksi pitkulaista limppua. Nosta leivät voidellulle tai leivinpaperilla peitetylle uunipellille ja anna nousta liinalla peitettynä 25 minuuttia.
4. Paista uunin toiseksi alimmalla tasolla noin 45 minuuttia. Koputa kevyesti rystysellä leivän pohjaa, jos ääni on kumea, leivät ovat kypsiä. Jäähdytä ritilällä liinalla peitettynä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan