Puolukka-kinuskikakku – Annin gluteeniton kakku
Gluteeniton puolukka-kinuskikakku on ihana syysherkku! Kakku leivottiin Annin uunissa -ohjelmassa.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Kakkupohja
- 5 dl vehnäjauhoja tai gluteenitonta jauhoseosta
- 2 tl Sallisen leivinjauhetta
- 1 tl Sallisen vaniljasokeria
- ripaus suolaa
- 200 g voita tai maidotonta margariinia
- 2,5 dl Dansukker Ruokokidesokeria
- 2 kananmunaa
- 2 dl omenasosetta
- 1 dl Kaslink Aito Kaurajuomaa
Kostutus
- 1 dl Kaslink Aito Kaurajuomaa
- 1 tl Sallisen vaniljasokeria
Kinuski-puolukkatäyte
- 2 dl kuohukermaa
- 2 dl Dansukker Fariinisokeria
- 3 dl vispikermaa
- oin 3-4 rkl Sallisen vaniljakreemijauhetta
- 2- 3 dl puolukoita
Koristeet
- noin 2 dl puolukoita
- puolukan varsia
Valmistusohje
Puolukka-kinuskikakku
Annoksia: 10–12
Kakkupohja:
- Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
- Pingota korkean halkaisijaltaan 18-20 cm irtopohjavuoan pohjalle Sagan leivinpaperi ja voitele vuoan reunat. Vuoraa myös reunat leivinpaperilla halutessasi.
- Mittaa vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola isoon kulhoon ja sekoita.
- Mittaa huoneenlämpöinen voi tai margariini toiseen isoon kulhoon ruokosokerin kanssa.
- Vatkaa rasva ja ruokosokeri kuohkeaksi ja lisää kananmunat vaahtoon yksi kerrallaan koko ajan vatkaten.
- Lisää jauhoseosta, omenasosetta ja kaurajuomaa vuorotellen kuohkeaan sokeriseokseen, koko ajan sekoittaen, kunnes taikina on tasaista.
- Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista kakkua uunin alatasolla reilu tunti (noin 1h 15min).
- Tarkista kypsyys puutikulla: kun tikkuun ei jää taikinaa on kakku valmis.
- Jäähdytä kakku jäähdytysritilällä, jotta se jäähtyy tasaisesti ja säilyttää mehevyytensä.
Vinkki! Muistathan, että paistoaika on viitteellinen, koska uuneissa on aina eroja. Voit leipoa kakun myös isompaan vuokaan, mutta silloin kakusta tulee matalampi – tosin helpommin leikattava.
Kostutus:
Sekoita kaurajuoma ja vaniljasokeri keskenään pienessä kulhossa.
Kinuski-puolukkatäyte:
- Mittaa kuohukerma ja fariinisokeri pieneen kattilaan ja kuumenna seosta.
- Kiehauta kinuski ja keitä pari minuuttia, mutta ei pidempään. Jäähdytä seos huoneenlämmössä, laita kinuski jääkaappiin.
- Vatkaa yön yli jääkaapissa ollut kylmä kinuskikastike vaahdoksi. Varo vatkaamasta liikaa ettei vaahto juoksetu.
- Vatkaa myös vispikerma vaahdoksi ja yhdistä vaahdot. Lisää lopuksi vaniljakreemijauhe ja kääntele varovasti sekaan.
- Kääntele lopuksi sekaan myös puolukat.
Kakun kokoaminen:
- Tasoita kakun kohonnut pinta veitsellä ja leikkaa kakku kolmeen kerrokseen.
- Laita alimmainen pala kakkualustalle tai -lautaselle.
- Kostuta kakkupohja kevyesti kaurajuomalla, johon on sekoitettu vaniljasokeria.
- Levitä 1/3 osa täytteestä pohjan päälle.
- Nosta toinen kakkupohja täytteen päälle ja toista sama.
- Nosta päällimmäisen kakkupalan päälle loput moussesta ja koristele kakku puolukoilla ja puolukan lehdillä/varsilla.
- Tarjoile kakku heti!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Marry Me -kana – paras broilerikastike puolessa tunnissa
-
Henri Alénin italialainen tonnikala-papusalaatti eli insalata fagioli e tonno
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Harri Syrjäsen vodkapasta