Pizza caprese ai tre pomodori – Luca Platanian levypizza

levypizza pizza
MTV

19.11.2015. Turkulaisen pizzeriaketju Pizzariumin perustaja Luca Platania opastaa, miten tehdään täydellinen levypizza. Tässä pizzassa täytteet laitetaan vasta pohjan paistamisen jälkeen.

Hidas pizzataikina (pitkä kylmänostatus 48-96 h)

 • 500 g vehnäjauhoja (mielellään 00-jauhoa)
 • 3,5 dl kylmää vettä
 • 3 g kuivahiivaa
 • 10 g hienoa merisuolaa
 • 10 g oliiviöljy (reilu ruokalusikallinen)

Lisäksi

 • Tomaattikastiketta (lue ohje valmistusohjeista)

Täytteet

 • Tuoreita tomaatteja tai kirsikkatomaatteja
 • Mozzarellaa
 • Suolaa
 • Mustapippuria
 • Oreganoa
 • Tuoretta basilikaa
 • Oliiviöljy

Valmistusohje

Tästä määrästä tulee pizzaa 2-3 hengelle

PIZZATAIKINA:

1.Ota tilkka vettä erikseen (n. 10 %) ja sekoita siihen hieno merisuola

2. Sekoita kuivahiivaa jauhoihin ja lisää vesi (90 %). Vaivaa ensin käsin tai koneella, hiljaisella nopeudella noin 10 minuuttia.

3. Lisää suolavesi ja jatka vaivaamista, kunnes vesi on imeytynyt jauhoihin.

4. Lisää oliiviöljy ja jatka vaivaamista, kunnes öljy on imeytynyt taikinaan.

5. Vaivaa lopuksi taikinaa maksiminopeudella, kunnes taikina on joustavaa ja sileää eikä tartu käsiin. Jos vaivaat käsin, ota taikina pois kulhosta ja vaivaa pöydällä reippain ottein.

Koko prosessi kestää yleensä noin 20 minuuttia. Kun taikina on valmis, sulje se ilmatiiviiseen muoviastiaan ja laita jääkappiin, esimerkiksi vihanneslokeroon, noin vuorokaudeksi. Ota taikina jääkaapista ja muotoile palloksi. Käsittele taikinaa varoen niin, ettet riko ilmakuplia. Laita pallot vielä toiseksi vuorokaudeksi jääkaappiin (tai halutessasi vielä pidemmäksi ajaksi, jopa 2-3 päiväksi). Ota kohonnut taikina pois jääkapista ja anna lämmetä omassa rasiassa pari tuntia huoneenlämmössä, ennen kuin aloitat taikinan käsittelyn.

Öljyä uunipelti. Siirrä taikina jauhotetulle tasolle ja painele litteäksi sormien avulla, koko taikina välillä ilmaan nostaen ja kääntäen, ettei se jää kiinni tasoon. Siirrä taikina öljytylle uunipellille ja jatka levittämistä siten, että lopulta taikinaa on koko uunipellillä. Oikeaoppisesti levypizza on noin pikkusormen paksuinen (reilu 1 cm). Anna taikinan nousta uunipellillä vielä puoli tuntia ennen kastikkeen lisäämistä.

Kuumenna uunisi niin kuumaksi kuin mahdollista. Käytä tasalämpöä. Mikäli uunisi lämpenee 300 asteeseen, paista pizzaa aluksi noin 7 minuuttia alatasolla ja sen jälkeen noin 3 minuuttia ylätasolla tai grillivastuksen alla.

Mikäli uunisi lämpenee vain 225 asteeseen, paista pizzaa alatasolla 12-15 minuuttia ja sen jälkeen noin 5 minuuttia ylätasolla tai grillivastuksen alla. Älä käytä kiertoilmaa, sillä se kuivattaa pizzan.

Paista pizzaa aluksi pelkän tomaattikastikkeen kanssa ja lisää täytteet paistamisen jälkeen.

Tomaattikastike:

Kaada kuorittuja purkkitomaatteja kannelliseen astiaan. Lisää suolaa ja oliiviöljyä. Murskaa käsin tai sauvasekoittimella. Lisää tomaattien joukkoon pari halkaistua valkosipulinkynttä. Sekoita, peitä ja anna maustua jääkaapissa ainakin 2-3 tuntia. Poista valkosipulinkynnet ennen kuin laitat kastiketta pizzan päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

 • masterchef2 (002)
  MasterChef Suomi

  MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.