Perunagratiini

Tarjoile joulusta ylijäänyt joulukinkku välipäivinä maukkaan perunagratiinin ja yksinkertaisen vihersalaatin kera.

Neljälle

  • 1 kg jauhoisia perunoita
  • 2 ½ dl kermaa
  • 2 ½ dl maitoa
  • 1 tl suolaa
  • 2 maustemittaa jauhettua mustapippuria
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 dl juustoraastetta
  • voita

Valmistusohje

1. Esikuumenna uuni 150 asteeseen. Kuori perunat ja viipaloi 1-3 mm paksuisiksi siivuiksi, laita ne kylmään veteen 10 minuutiksi. Nosta siivut vedestä ja kuivaa talouspaperilla.

2. Voitele uuninkestävä vuoka. Lado kerroksittain perunoita, suolaa ja vastajauhettua mustapippuria. Purista mukaan valkosipuli ja laita päällimmäiseksi voinokareita. Lämmitä kerma ja maito ja kaada kermamaito gratiinin päälle, hieman vähemmän kuin että perunat peittyisivät. Ripottele päälle juustoraaste.

3. Paista uunin keskitasolla 60-75 minuuttia kunnes perunat ovat pehmenneet, kermamaito imeytynyt gratiiniin ja pinta paistunut kullanruskeaksi.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!