Parsaa ja basilikavoikastiketta

Kevät ja parsat ovat täällä. Maija valmistaa kauden herkkua ihanan kastikkeen kera.

Parsat

  • 16 kpl tuoretta parsaa
  • vettä
  • suolaa

Basilika-voikastike

  • 1 dl salottisipulia hienonnettuna
  • 2 dl kuivaa valkoviiniä
  • 1 dl valkoviinietikkaa
  • 1 dl vettä
  • 2 dl kuohukermaa
  • 200 g voita
  • suolaa
  • vastajauhettua valkopippuria

Valmistusohje

Varaa tuoretta parsaa 4-5 vartta henkeä kohti. Huuhtele parsat huolellisesti. Poista tyvestä puumainen osa joko veitsellä leikaten tai napsauttamalla parsa sormin poikki. Kuori parsan pintakerros pois perunankuorimaveitsellä. Älä kuitenkaan kuori nuppuja. Vihreää parsaa ei ole välttämätöntä kuoria, vain jos varsi tuntuu tyviosasta puumaiselta ja kuori paksulta.

Keitä parsat suolalla maustetussa vedessä isossa kattilassa. Lisää parsa kiehuvaan veteen. Keitä ohutta vihreää ja valkoista parsaa noin 6-8 minuuttia. Paksumpia valkoisia keitetään noin 10-12 minuuttia. Kokeile kypsyyttä tyvestä tikulla tai haarukalla. Vihreä parsa kypsyy valkoista hieman nopeammin. Valuta parsat hyvin esimerkiksi talouspyyhkeen päällä. Tarjoile heti.

Basilika-voikastike:

Laita salottisipulit, valkoviini, valkoviinietikka ja vesi kattilaan. Keitä nestettä kokoon kunnes se on haihtunut puoleen. Lisää kuohukerma ja anna hautua miedolla lämmöllä viisi minuuttia . Siivilöi liemi ja kiehauta.

Vatkaa joukkoon kylmä voi, lisää hienonnettu basilika ja mausta valkopippurilla ja suolalla. Kuohkeuta sauvasekoittimella tasaiseksi vihreäksi kastikkeeksi.

Laita parsat lämpimille lautasille ja tarjoa basilika-voikastikkeen kera.

Vinkki: Kastikkeesta saa muunnoksia maustamalla sen esim. karkealla Dijon- sinapilla tai ryöpätyllä pinaatilla, tomaatinlihalla, yrteillä, sitruunamehulla, tai sienillä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!