Juhla-ateria äidille: Paistettua siikaa, raparperia ja voi-valkoviinikastiketta 7:38

Paistettua kuhaa, raparperia ja voi-valkoviinikastiketta

Valmista Makujen aamu -ohjelman kokin, Marcos Goisin reseptillä maistuva, mutta helppo juhla-ateria äidille: Paistettua kuhaa, raparperia ja voi-valkoviinikastiketta.

Raparperi

  • 1-2 raparperin vartta
  • 1 dl väkiviinaetikkaa
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl vettä

Voi-valkoviinikastike

  • 1 iso salottisipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 1 valkosipulikynsi
  • 3 dl valkoviiniä
  • 1 dl kuohukermaa
  • 75 g voita
  • 1/2-1 tl suolaa

Haudutettu fenkoli

  • 1 fenkoli
  • 2 dl kalalientä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 50 g voita

Kuha

  • 2 kuhafileetä tai kokonainen reilun kokoinen kuha(noin 600g)
  • suolaa
  • öljyä tai kirkastettua voita paistamiseen

Valmistusohje

Aloita raparperista. Sekoita liemen ainekset kattilassa. Kiehauta kunnes sokeri liuennut nesteeseen. Jäähdytä.  Kuori raparperi tarvittaessa kevyesti. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi. Lisää raparperit mausteliemeen, anna marinoitua vähintään muutama minuutti.

 

Valmista sitten voi-valkoviinikastike. Kuori ja hienonna salottisipuli, viipaloi valkosipuli. Lisää kattilaan valkoviini, sipuli, valkosipuli ja laakerinlehti. Anna kiehua kunnes nesteestä on haihtunut puolet. Valuta siivilän läpi ja kaada liemi takaisin kattilaan. Lisää valkoviini-pohjaan kerma ja kiehauta. Vatkaa lopuksi joukkoon kuutioitu voi ja viimeistele suolalla maun mukaan.

 

Kiehauta kattilassa valkoviini ja kalaliemi fenkolin valmistamista varten. Anna kiehua muutama minuutti. Leikkaa fenkoli ohuiksi viipaleiksi ja lisää kattilaan voin kanssa. Anna hautua noin 5 minuuttia kunnes fenkoli pehmenee, mausta suolalla. 

 

Valmista viimeiseksi kuha. Jos aloitat kokonaisesta kalasta, suomusta kala esimerkiksi lusikalla sen pintaa ’harjaten’ niin, että suomut irtoavat. Vinkki! Laita kala kirkkaaseen muovipussiin ja raaputa pintaa lusikalla pussin päältä niin suomut pysyvät pussissa. Leikkaa evät irti saksilla. Fileoi kala. Tee veitsellä viilto kalan pään takaa selkäruotoon asti. Käännä veitsi lappeelleen ja leikkaa filee irti selkärankaa pitki. Poista vatsaruodot vetisellä ja nypi kylkiruodot ruotopihdeillä. Säästä roippeet kalaliemen keittämistä varten. 

Jos sinulla on valmiit fileet aloita tästä. Leikkaa fileet annospaloiksi. Mausta suolalla.  Paista keskikovalla lämmöllä öljyn tai kirkastetun voin kanssa nahkapuoli alaspäin noin 2 minuuttia. Käännä ja paista vielä minuutti.

Kokoa annos paistetusta kuhasta, raparperista, fenkolista ja voi-valkoviinikastikkeesta ja nauti.

Parhaat ruokaohjelmat