Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Nobis-leipä

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka

2 leipää

  • 14-15 dl vehnäjauhoa
  • 2 dl grahamjauhoa
  • 1 rkl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 25 g hiivaa (½ pakettia)
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 6 dl kylmää vettä

Valmistusohje

1. Kiinnitä monitoimikoneeseen veitsiosa tai taikinansekoittaja/taikinakoukku. Laita jauhot, suola ja sokeri kulhoon ja murenna hiiva joukkoon. Sulje kansi. Pyöritä kovalla nopeudella, kunnes ainekset ovat sekaantuneet kunnolla, n. 20 sekuntia.

2. Mittaa vesi. Lisää öljy ja vesi kansiaukosta koneen käydessä täysillä, 20-30 sekuntia, ei kauemmin. Avaa kansi ja sirottele hiukan ylimääräistä jauhoa taikinan pinnalle, paina jauhoa sormin myös reunoilta vähän alaspäin. Sulje kansi hyvin ja peitä kansiaukko leivinliinalla. Anna taikinan nousta 1 ½ - 2 tuntia kaksinkertaiseksi. Taikina nousee ja täyttää kansiaukon. Jos se nousee liian nopeasti, voit käynnistää koneen ja pyöräyttää sitä pitokytkimellä pari kertaa niin, että taikina alenee. Anna sitten nousta edelleen.

3. Vaivaa valmiiksi noussutta taikinaa koneella 20-30 sekuntia. Kaada taikina leivinpöydälle ja käytä leipomiseen mahdollisimman vähän lisäjauhoa. Jaa taikina kahtia tai tee yksi iso leipä. Kauli taikina yhdeksi tai kahdeksi litteäksi levyksi. Kääri levy(t) kuin kääretorttu ja nosta leivinpaperilla peitetylle uunipellille saumakohta alaspäin. Taivuta kääröä niin, että siitä tulee lähes kranssi. Viillä terävällä veitsellä leivän pintaan pari viiltoa. Peitä leivinliinalla ja anna nousta taas kaksi tuntia.

Ranskassa 1200-luvulla ei osattu vielä edes unelmoida keittiökoneista, mutta hyvää leipää tehtiin jo silloin. Latinan nobis tarkoittaa meille ja leivän nimeen se on tullut ehkä rukouksesta ”anna meille jokapäiväinen leipämme”... Tämän ohjeen uumoillaan pohjautuvan yli 800-vuotiaaseen reseptiin – pienin muutoksin...

4. Aloita leivän paistaminen 275-asteisessa uunissa. Paista 10 minuuttia ja käännä sitten lämpö pois päältä. Paista jälkilämmössä 20 minuuttia kahta leipää, yhtä isoa leipää 25 minuuttia. Nosta leipä/leivät jäähtymään ritilälle, älä peitä leivinliinalla.

Lisää aiheesta:

Pizzataikina: Pitkä kylmänostatus (48-96h)MaalaisleipäVaalea ruokaleipä unikonsiemeninSaksanpähkinäleipäHöyryssä keitetyt mandariiniohukaisetPizza caprese ai tre pomodori – Luca Platanian levypizza
LeipäKananmunatonLaktoositonKasvisruokaLeivontaSuolaiset leivonnaiset

Tuoreimmat aiheesta

Leipä
  • 4.8.10:51
    Silakkaa

    Savusilakkatoast saaristolaisleivällä

  • 13.6.13:41
    Grillijuhlat

    Juhannuksen grillileivät

  • 3.5.08:01
    Rapuskagen

    Skagen-leipäset

  • 27.1.11:35
    Viiden jälkeen

    Helppo kaurareikäleipä

  • 15.12.202409:58
    Avokado

    Avokadoleipä