Nobis-leipä

Ranskassa 1200-luvulla ei osattu vielä edes unelmoida keittiökoneista, mutta hyvää leipää tehtiin jo silloin. Latinan nobis tarkoittaa meille ja leivän nimeen se on tullut ehkä rukouksesta ”anna meille jokapäiväinen leipämme”... Tämän ohjeen uumoillaan pohjautuvan yli 800-vuotiaaseen reseptiin – pienin muutoksin...

2 leipää

 • 14-15 dl vehnäjauhoa
 • 2 dl grahamjauhoa
 • 1 rkl suolaa
 • 1 tl sokeria
 • 25 g hiivaa (½ pakettia)
 • 1 rkl rypsiöljyä
 • 6 dl kylmää vettä

Valmistusohje

1. Kiinnitä monitoimikoneeseen veitsiosa tai taikinansekoittaja/taikinakoukku. Laita jauhot, suola ja sokeri kulhoon ja murenna hiiva joukkoon. Sulje kansi. Pyöritä kovalla nopeudella, kunnes ainekset ovat sekaantuneet kunnolla, n. 20 sekuntia.

2. Mittaa vesi. Lisää öljy ja vesi kansiaukosta koneen käydessä täysillä, 20-30 sekuntia, ei kauemmin. Avaa kansi ja sirottele hiukan ylimääräistä jauhoa taikinan pinnalle, paina jauhoa sormin myös reunoilta vähän alaspäin. Sulje kansi hyvin ja peitä kansiaukko leivinliinalla. Anna taikinan nousta 1 ½ - 2 tuntia kaksinkertaiseksi. Taikina nousee ja täyttää kansiaukon. Jos se nousee liian nopeasti, voit käynnistää koneen ja pyöräyttää sitä pitokytkimellä pari kertaa niin, että taikina alenee. Anna sitten nousta edelleen.

3. Vaivaa valmiiksi noussutta taikinaa koneella 20-30 sekuntia. Kaada taikina leivinpöydälle ja käytä leipomiseen mahdollisimman vähän lisäjauhoa. Jaa taikina kahtia tai tee yksi iso leipä. Kauli taikina yhdeksi tai kahdeksi litteäksi levyksi. Kääri levy(t) kuin kääretorttu ja nosta leivinpaperilla peitetylle uunipellille saumakohta alaspäin. Taivuta kääröä niin, että siitä tulee lähes kranssi. Viillä terävällä veitsellä leivän pintaan pari viiltoa. Peitä leivinliinalla ja anna nousta taas kaksi tuntia.

4. Aloita leivän paistaminen 275-asteisessa uunissa. Paista 10 minuuttia ja käännä sitten lämpö pois päältä. Paista jälkilämmössä 20 minuuttia kahta leipää, yhtä isoa leipää 25 minuuttia. Nosta leipä/leivät jäähtymään ritilälle, älä peitä leivinliinalla.

Parhaat ruokaohjelmat

 • card_kaappaus_keittiossa
  Kaappaus keittiössä

  Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja