Nekkunamut ja kolakarkit

Ruotsalaisesta joulun makeispöydästä ei puutu koskaan kotitekoinen knäck eikä liioin kola. Knäck on samanlaista kovaa sokerimassaa kuin meidän nekkumme. Kola taas on pehmeämpää ja muistuttaa tummaa suklaatoffeeta. Namia kummatkin!

Ainekset

  • Noin 50 kpl

Nekkunamut

  • 2 dl sokeria
  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl siirappia
  • 1 rkl voita
  • ½ dl rouhittua mantelia

Kolakarkit

  • 2 dl kuohukermaa
  • 2 dl sokeria
  • 2 dl siirappia
  • 2 rkl kaakaota

Valmistusohje

1. Nekkunamut: Sekoita kasarissa kuohukerma, sokeri ja siirappi. Kuumenna kiehuvaksi ja anna pulpahdella hiljalleen noin 40 minuuttia sekoitellen silloin tällöin. Tee kuulakoe: tipauta lusikalla tilkka seosta kylmään veteen kuppiin. Jos seos hyytyy ja voit muotoilla sormilla siitä kuulan, se on valmista. Jos seos sen sijaan leviää veteen, sitä pitää keittää vielä lisää. Kun seos on valmista, sekoita siihen voi ja mantelirouhe. Kaada pieniin paperivuokiin ja anna hyytyä.

2. Kolakarkit: Sekoita kerma, sokeri, siirappi ja kaakao keskenään kasarissa. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä hiljalleen välillä hämmentäen noin 30 minuuttia, tai kun kuulakoe onnistuu. Kaada seos voidellulle uunipellille tai leivinpaperille. Anna lähes hyytyä ja leikkaa neliöiksi, jätä vielä kovettumaan. Kääri valmiit kolaneliöt sellofaanipaloihin, etteivät ne tartu toisiinsa.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!