Marinoitu lammasragu

Ragu tarkoittaa yleensä bolognalaista lihapataa, jonka yksi tärkeä ainesosa on viini. Tässä reseptissä katajanmarjat ja timjami tuovat ruokaan riistamaista makua. Tarjoile perunan tai hyvän maalaisleivän kera.

4 hengelle

  • 1 kg luutonta lampaanlapaa
  • 1/2 pulloa (n. 3 1/2 dl) punaviiniä
  • voita paistamiseen
  • 2 sipulia
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl tomaattipyreetä
  • 1 tl katajanmarjoja
  • 1 tl timjamia
  • mustapippuria myllystä
  • 200 g tuoreita herkkusieniä

Valmistusohje

1. Leikkaa liha parin sentin kuutioiksi. Pane lihakuutiot kulhoon ja kaada viini päälle. Pidä jääkaapissa peitettynä yön yli. Valuta liha hyvin lävikössä, mutta ota viini talteen. Kuivaa lihakuutiot. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynsi. Rouhi katajanmarjat karkeasti. Sekoita tomaattipyree viiniin.

2. Paista sipulisilppu kullanruskeaksi voissa padassa. Kaada päälle viiniseos ja lisää katajanmarjarouhe, timjami ja pyöräytä pippuria myllystä. Sulje kannella ja anna seoksen poreilla hiljalleen.

3. Ruskista lihakuutiot pienissä erissä paistinpannussa. Lisää lihat pataan. Lisää sen verran vettä, että liemi ylettyy nipinnapin lihoihin. Sulje kansi. Anna poreilla hiljalleen runsas tunti, tai kunnes liha tuntuu murealta. Puhdista sienet ja paista niitä kevyesti voissa. Lisää ne pataan, kun lihankypsentämisaikaa on jäljellä puolisen tuntia. Tarjoile pata höyryävän kuumana.

Parhaat ruokaohjelmat