Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Mademuhennos

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton

Neljälle

  • 1 ½ kg madetta
  • ¼ pullo kuivaa valkoviiniä (vajaa 2 dl)
  • 2 dl vettä
  • 1 pieni keltasipuli
  • 50 g juuriselleriä
  • 1 nippu persiljaa
  • 1 laakerinlehti
  • 2 palaa muskottikukkaa
  • 2 vaaleaa leipäviipaletta
  • voita paistamiseen
  • 1 sitruuna
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • 1 rkl huoneenlämpöistä voita
  • 2 dl kuohukermaa
  • suolaa
  • pippuria
  • keitettyjä perunoita

Valmistusohje

1. Perkaa ja nylje kala, tai pyydä apua kalatiskiltä. Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja kuutioi juuriselleri. Keitä viini, vesi, sipuli, selleri, persiljanvarret, laakerinlehti, muskotinkukat, mateen pää ja evät liemeksi. Keitä lientä 20 minuuttia ja anna hautua 10 minuuttia, siivilöi.

2. Keitä mateen maksa ja mäti tai maiti kevyesti suolatussa vedessä n. 20 minuuttia, pidempään jos mätiä on paljon. Leikkaa kala paloiksi. Keitä paloja liemessä n. 15 minuuttia. Nosta kalapalat liemestä ja pidä ne lämpiminä. Keitä liemi kokoon.

3. Sekoita voi ja jauhot suurukseksi. Lisää se nokareittain liemeen samalla sekoittaen, kunnes kastike on halutun paksuista. Lisää kerma ja keitä 4-5 minuuttia. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla.

Mademuhennos on yksi talven herkkuruokia. Made on ainoa makeassa vedessä elävä turskakala. Madetta voi muhentaa monella tapaa, mutta sen tarjoileminen maksan ja mädin kanssa on aina yhtä tärkeää.

4. Paista 4 kolmiota vaaleaa leipää voissa. Leikkaa sitruunasta 4 viipaletta ja hienonna persilja. Kääntele sitruunaviipaleet persiljassa. Tarjoile kala runsaan kastikkeen kera. Koristele viipaloidulla maksalla ja mädillä, paistetuilla leipäviipaleilla ja persiljasitruunasiivuilla.

Lisää aiheesta:

Keitettyä kalaa viinirypäleillä ja purjollaVenäläinen lohikeittoKalaa valkoviinikastikkeessaTilliliha lampaastaSaaristolaiskeittoPunajuurinen seljanka
MadeKalamuhennosKananmunatonPääruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

Made
  • 18.02.201300:00
    Kalakeitto

    Madekeitto

  • 18.02.201300:00
    Kalakeitto

    Madekeitto ja mätileipää

  • 18.02.201300:00
    Kalamuhennos

    Mademuhennos

  • 18.02.201300:00
    Paistettu kala

    Paistettua madetta punajuuripaistoksella

  • 18.02.201300:00
    Pääruoat

    Paistettu made, pinaattilehikäinen ja kapris-kananmunakastike