Mainos
Mainos

Voit tehdä tämän leipätaikinan monitoimi- tai yleiskoneella, mutta yhtä lailla teet sen perinteiseen tapaan käsivoimin. Jäähdytä valmiit leivät ritilällä. Peitä leivät pyyheliinalla, jos haluat pehmeän kuoren, älä peitä, jos haluat rapean. Oheinen ohje on hyvä perusresepti, jota voi muunnella mausteilla ja jauholaaduilla.

2 leipää

  • 13-14 dl vehnäjauhoa
  • 50 g hiivaa
  • 2 tl suolaa
  • 1 tl sokeria
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 5 dl vettä

Valmistusohje

1. Laita koneeseen veitsiosa tai taikinansekoittaja/taikinakoukut. Mittaa kulhoon 13 dl vehnäjauhoa, murenna hiiva joukkoon ja lisää suola ja sokeri. Aja kovalla nopeudella, kunnes ainekset ovat sekoontuneet, noin 10 sekuntia.

2. Lämmitä 5 dl vettä 37-asteiseksi. Käynnistä kone uudelleen. Kaada öljy ja vesi tasaisena nauhana kansiaukosta samalla, kun kone käy täysillä, 20-30 sekuntia, ei enempää, kun ainekset yhdistyvät taikinaksi. Avaa kansi ja sirottele pinnalle ylimääräistä jauhoa, työntele sormin myös astian reunoilta hieman alapäin. Sulje kansi uudelleen huolellisesti. Peitä kansiaukko pyyheliinalla ja anna taikinan nousta 30 minuuttia, kunnes se on noussut aivan ylös ja täyttää kansiaukon.

3. Käynnistä kone jälleen. Vaivaa taikina läpeensä 20 sekuntia, mahdollisesti jauhoa hieman lisäten. Nosta taikina kulhosta veitsen avulla. Muotoile yksi suuri tai kaksi pienempää leipää ja nosta ne leivinpaperilla peitetylle uunipellille. Viillä leipien pinta terävällä veitsellä ja nostata uudelleen leivinliinan alla 30 minuuttia.

4. Nosta leivät 250-asteiseen uuniin. Katkaise lämpö 10 minuutin kuluttua ja anna leipien olla uunissa 15-20 minuuttia. Iso leipä vaatii vähän pidemmän ajan. Koputa rystysillä leivän pohjaa. Jos ääni on kumean ontto, leipä on kypsää.

 

Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.