Maalaisleipä eteläeurooppalaisittain
Tunnistat tämän leivän eteläeurooppalaisista ravintoloista, jossa ruoan kanssa tarjoillaan aina leipää. Tämä on vaalea, ilmava, hieman suolainen leipä rapealla kuorella. Tarjoile se mielellään paksuina viipaleina. Leivän voi syödä voin kanssa tai ilman – aterian päätteeksi leipäkori on joka tapauksessa tyhjä.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Neljälle
- 35 g hiivaa
- 1 rkl karkeaa suolaa
- 6 dl vettä
- 17 dl vehnäjauhoja
- 1 rkl oliiviöljyä (pellille)
Valmistusohje
1. Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi (37 astetta), kaada tilkka siitä murustetun hiivan kanssa kulhoon ja sekoita kunnes hiiva on liuennut.
2. Lisää loput vedestä sekä suola ja sitten jauhot, vähän kerrallaan. Työstä koneella 5-7 minuuttia. Taikinan tulee olla aika löysää, näin leivästä tulee ilmava.
3. Anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa huoneenlämmössä 2 tuntia.
4. Voitele pelti oliiviöljyllä. Esikuumenna uuni 250 asteeseen.
5. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle, ripottele päälle hieman jauhoja ja jaa taikina kahteen osaan. Muotoile limpuiksi ja laita ne pellille. Anna kohota liinan alla 30 minuuttia.
6. Laita uunin pohjalle kulhollinen vettä (josta muodostuu höyryä). Paista leipiä 15-20 minuuttia uunin toiseksi alimmalla tasolla, kunnes ne ovat saaneet ruskean kuoren. Ota vesikulho uunista, alenna lämpö 180 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna leipien jäähtyä ritilällä ilman liinaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Pekka Terävän perunagratiini
-
Mangojuustokakku
-
Appelsiininen pääsiäislotta
-
Brie-parsataskut
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Vodkapasta eli penne alla vodka – Hanna Hurtan helppo ohje