Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton

Sisilialaisittain

  • 1 kg lipeäkalaa
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 1 kuivattu pikku-chili (tai 0,5 tl chiliä tai cayennepippuria)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1 dl valkoviiniä
  • 1 tlk tomaattimurskaa
  • 1 laakerinlehti
  • 1 dl mustia oliiveja
  • 2 rkl rusinoita
  • 2 rkl pinjansiemeniä
  • suolaa
  • persiljaa

Lipeäkalaa perinteiseen tapaan

  • 1–1,5 kg lipeäkalaa
  • keitettyjä perunoita
  • keitettyjä herneitä
  • suolaa ja maustepippuria
  • valkokastiketta
  • Valkokastike
  • 25 g voita
  • 25 g vehnäjauhoja
  • 0,5 l kuumaa maitoa
  • suolaa

Valmistusohje

Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa 50 minuuttia.

Aloita kastikkeen valmistelut heti kun olet laittanut kalan uuniin.

Siivuta kuorittu sipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet. Murskaa chili. Freesaa sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä pannulla noin minuutin ajan. Kaada pannuun valkoviini ja anna kiehua hetki. Lisää tomaattimurska ja laakerinlehti. Mausta suolalla.

Lipeäkala kuuluu ehdottomasti joulun herkkuihin. Makuja-kokki Veera Rusasen ohjeella saat perinteiseen lipeäkalaan ripauksen sisilialaista vivahdetta. Valitse kahdesta lipeäkalasta suosikkisi ja nauti.

Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä. Noin 15 minuuttia ennen kuin kala on valmis, lisää kastikkeeseen oliivit, joista on kivet poistettu, liotetut rusinat sekä pinjansiemenet.

Nosta valmis kala tarjoiluastiaan, kaada päälle kastike ja viimeistele silputulla persiljalla.

Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.

Kypsennä 225-asteisessa uunissa foliolla peitettynä 50 minuuttia.

Keitä perunat ja herneet. Murskaa maustepippurit. Valmista paksu valkokastike.

Siirrä valmis kala tarjoiluastiaan ja tarjoile perunoiden, herneiden, maustepippurin ja valkokastikkeen kera.

Voit halutessasi tarjota lipeäkalan kanssa myös paistettua pekonia.

Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua hetki, mutta varo ruskistamasta jauhoja. Kaada kattilaan kuuma maito koko ajan voimakkaasti sekoittaen.

Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu.

Mausta suolalla.

Lisää aiheesta:

Makrillia ja lohkoperunoitaPikantti lohi-parsakaalilasagneNaudanpaistia ja kantarellikastikettaChili-garam masala-kalaaKeitettyä kuhaa fenkolikastikkeellaGratinoitua lohta ja äyriäisiä
LipeäkalaKananmunatonMakujaJouluGoGreenPääruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

Lipeäkala
  • 18.02.201300:00
    Kastike kalalle

    Béchamelkastike lipeäkalalle

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa lisukkeineen

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssa

  • 18.02.201300:00
    Keitetty kala

    Keitetty lipeäkala