Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti
Lipeäkala kuuluu ehdottomasti joulun herkkuihin. Makuja-kokki Veera Rusasen ohjeella saat perinteiseen lipeäkalaan ripauksen sisilialaista vivahdetta. Valitse kahdesta lipeäkalasta suosikkisi ja nauti.
- Ruokavalio: Kananmunaton
Sisilialaisittain
- 1 kg lipeäkalaa
- 1 sipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 1 kuivattu pikku-chili (tai 0,5 tl chiliä tai cayennepippuria)
- 2 rkl oliiviöljyä
- 1 dl valkoviiniä
- 1 tlk tomaattimurskaa
- 1 laakerinlehti
- 1 dl mustia oliiveja
- 2 rkl rusinoita
- 2 rkl pinjansiemeniä
- suolaa
- persiljaa
Lipeäkalaa perinteiseen tapaan
- 1–1,5 kg lipeäkalaa
- keitettyjä perunoita
- keitettyjä herneitä
- suolaa ja maustepippuria
- valkokastiketta
- Valkokastike
- 25 g voita
- 25 g vehnäjauhoja
- 0,5 l kuumaa maitoa
- suolaa
Valmistusohje
Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa 50 minuuttia.
Aloita kastikkeen valmistelut heti kun olet laittanut kalan uuniin.
Siivuta kuorittu sipuli ja kuoritut valkosipulinkynnet. Murskaa chili. Freesaa sipuleita ja chiliä oliiviöljyssä pannulla noin minuutin ajan. Kaada pannuun valkoviini ja anna kiehua hetki. Lisää tomaattimurska ja laakerinlehti. Mausta suolalla.
Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä. Noin 15 minuuttia ennen kuin kala on valmis, lisää kastikkeeseen oliivit, joista on kivet poistettu, liotetut rusinat sekä pinjansiemenet.
Nosta valmis kala tarjoiluastiaan, kaada päälle kastike ja viimeistele silputulla persiljalla.
Poista lipeäkala pakkauksestaan ja aseta kala uunivuokaan nahkapuoli alaspäin. Ripottele kalalle suolaa.
Kypsennä 225-asteisessa uunissa foliolla peitettynä 50 minuuttia.
Keitä perunat ja herneet. Murskaa maustepippurit. Valmista paksu valkokastike.
Siirrä valmis kala tarjoiluastiaan ja tarjoile perunoiden, herneiden, maustepippurin ja valkokastikkeen kera.
Voit halutessasi tarjota lipeäkalan kanssa myös paistettua pekonia.
Sulata voi kattilassa ja lisää jauhot. Anna kiehua hetki, mutta varo ruskistamasta jauhoja. Kaada kattilaan kuuma maito koko ajan voimakkaasti sekoittaen.
Anna kastikkeen kiehua hiljalleen noin 5 minuuttia kunnes kastike saostuu.
Mausta suolalla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti