Lipeäkala valkokastikkeessa

Miedon makuinen ja kevyt lipeäkala on tukevien jouluruokien joukossa hellä vaihtoehto vatsalle. Lipeäkala kannattaa ostaa valmiina, sillä kalan liottaminen on melkoinen urakka.

4 annosta

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Valmistusohje

1. Liota tarvittaessa lipeäkalaa runsaassa kylmässä vedessä. Jos haluat, että kala on kiinteää, varaa liotukseen noin vuorokausi. Jos taas haluat pehmeämpää kalaa, liota sitä vain muutama tunti. Kaada liuotusvesi pois.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane valutettu kala uuninkestävään voideltuun vuokaan tai voidellulle korkeareunaiselle vadille. Ripottele päälle suolaa, sillä suolan ansiosta kala säilyy paremmin kiinteänä. Peitä vuoka tai vati voidellulla foliolla tiiviisti. Kypsennä kalaa uunissa paksuuden mukaan 40-50 minuuttia. Valmis kala on valkoista ja mureaa. Kaada varovasti pois vuokaan tai vadille kertynyt vesi.

3. Valkokastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita jauhot voin joukkoon. Lisää maito, suola ja valkopippuri koko ajan sekoittaen. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Sekoita välillä, jotta kastike ei pala pohjaan.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.