Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssa

Julkaistu 18.02.2013 00:00
  • Ruokavalio: Kananmunaton

Neljälle-kuudelle

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1 ½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoa
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja valkopippuria

Tarjoiluun

  • vihreitä herneitä
  • keitettyjä perunoita
  • rouhittua maustepippuria

Valmistusohje

1. Jos lipeäkalaa pitää vielä liottaa, laita se runsaaseen kylmään veteen. Jos haluat oikein kiinteää kalaa, voit pitää kalaa liossa jopa vuorokauden. Jos taas haluat pehmeämpää kalaa, liota sitä vain muutama tunti. Heitä vesi pois, kun alat valmistaa kalaa.

2. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Pane hyvin valutettu kala voideltuun uunivuokaan. Sirota kalan pinnalle suolaa (joka saa aikaan sen, että kala pysyy paremmin koossa) ja peitä kala voidellulla alumiinifoliolla niin, että se on ilmatiiviissä paketissa. Pane kala uuniin 40-50 minuutiksi, riippuen kalan paksuudesta. Kalan pitää olla valkoinen ja pehmeä, kun se on valmis. Kaada varovasti pois vesi, joka on kertynyt vuokaan.

3. Valkokastike: Sulata voi kasarissa, ota se liedeltä ja sekoita joukkoon jauho ja nosta takaisin liedelle. Lisää maito vähitellen ja koko ajan sekoittaen, suolaa ja pippuroi. Anna kastikkeen kiehua hiljaa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Ole tarkkana, ettei se pala pohjaan. Tarjoile kastike lipeäkalan, keitettyjen perunoiden ja vihreiden herneiden kanssa. Pane pöytään myös rouhittua maustepippuria.

Mieto ja kevyt lipeäkala on levähdystauko raskaan jouluruoan keskellä. Osta mieluiten valmiiksi lipeöityä kalaa, sillä kalan itse livettäminen on melkoinen yritys. Suomalaiseen perinteeseen kuuluu myös ripotella valmiille annokselle rouhittua maustepippuria.

Lisää aiheesta:

Fish and chips - öljyssä keitettyä kalaa ja perunoitaKalaa-persiljakastikkeessaLipeäkala valkokastikkeessaFish and chipsLipeäkala valkokastikkeen, hernepyreen ja sinapin keraTurskaa persiljakastikkeella
LipeäkalaKananmunatonGoGreenPääruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

Lipeäkala
  • 18.02.201300:00
    Kastike kalalle

    Béchamelkastike lipeäkalalle

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa lisukkeineen

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssa

  • 18.02.201300:00
    Keitetty kala

    Keitetty lipeäkala