Lipeäkala valkokastikkeen, hernepyreen ja sinapin kera

Kannattaa ostaa paljon lipeäkalaa, koska osa siitä saattaa ”hävitä” valmistettaessa.

Neljälle-kuudelle

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1 ½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Hernepyree

  • 4 dl kuivattuja herneitä
  • 1,8 l vettä
  • 1 keltasipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 2 mausteneilikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl voita

Sinappi

  • 1 dl mustia sinapinsiemeniä
  • vettä
  • suolaa

Valmistusohje

1. Jos lipeäkala pitää laittaa likoamaan: Laita se likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Jos haluat oikein kiinteää kalaa, anna kalan liota jopa 1 vuorokausi. Jos haluat pehmeämmän kalan, liota sitä muutama tunti. Kaada vesi pois.

2. Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Laita hyvin valutettu kala voideltuun, uuninkestävään vuokaan tai reunalliselle vadille. Ripottele päälle suola (sen ansiosta kala pysyy paremmin koossa). Peitä voidellulla foliolla ilmatiiviisti. Laita kala uuniin 40-50 minuutiksi, riippuen sen paksuudesta. Sen tulee olla täysin valkoinen valmiina. Kaada varoen pois vesi, joka vuokaan on muodostunut.

3. Valkokastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita mukaan jauhot. Lisää samalla sekoittaen maito, suola ja valkopippuri. Anna sen kiehua hiljaa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Varo, ettei kastike pala pohjaan.

4. Hernepyree: Anna herneiden liota yön yli 1 litrassa vettä. Kuori sipuli ja paloittele karkeasti. Kaada herneistä vesi pois ja keitä herneet n. 8 dl uutta vettä yhdessä suolan, sipulin, neilikoiden ja laakerinlehden kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 1 tunti. Lisää voi ennen tarjoilua.

5. Sinappi: Murskaa sinapinsiemenet morttelissa. Lisää vettä kunnes seoksesta tulee paksu ja pastamainen. Mausta suolalla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.