Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Lipeäkala valkokastikkeen, hernepyreen ja sinapin kera

Julkaistu 18.02.2013 00:00

Kannattaa ostaa paljon lipeäkalaa, koska osa siitä saattaa ”hävitä” valmistettaessa.

  • Ruokavalio: Kananmunaton

Neljälle-kuudelle

  • 2 kg lipeäkalaa
  • 2 rkl voita
  • 1 ½ rkl suolaa

Valkokastike

  • 2 rkl voita
  • 4 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl maitoa
  • suolaa ja jauhettua valkopippuria

Hernepyree

  • 4 dl kuivattuja herneitä
  • 1,8 l vettä
  • 1 keltasipuli
  • 1 laakerinlehti
  • 2 mausteneilikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl voita

Sinappi

  • 1 dl mustia sinapinsiemeniä
  • vettä
  • suolaa

Valmistusohje

1. Jos lipeäkala pitää laittaa likoamaan: Laita se likoamaan runsaaseen, kylmään veteen. Jos haluat oikein kiinteää kalaa, anna kalan liota jopa 1 vuorokausi. Jos haluat pehmeämmän kalan, liota sitä muutama tunti. Kaada vesi pois.

2. Esilämmitä uuni 225 asteeseen. Laita hyvin valutettu kala voideltuun, uuninkestävään vuokaan tai reunalliselle vadille. Ripottele päälle suola (sen ansiosta kala pysyy paremmin koossa). Peitä voidellulla foliolla ilmatiiviisti. Laita kala uuniin 40-50 minuutiksi, riippuen sen paksuudesta. Sen tulee olla täysin valkoinen valmiina. Kaada varoen pois vesi, joka vuokaan on muodostunut.

3. Valkokastike: Sulata voi kattilassa. Ota kattila liedeltä ja sekoita mukaan jauhot. Lisää samalla sekoittaen maito, suola ja valkopippuri. Anna sen kiehua hiljaa miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia. Varo, ettei kastike pala pohjaan.

4. Hernepyree: Anna herneiden liota yön yli 1 litrassa vettä. Kuori sipuli ja paloittele karkeasti. Kaada herneistä vesi pois ja keitä herneet n. 8 dl uutta vettä yhdessä suolan, sipulin, neilikoiden ja laakerinlehden kanssa. Anna kiehua hiljalleen kannen alla n. 1 tunti. Lisää voi ennen tarjoilua.

5. Sinappi: Murskaa sinapinsiemenet morttelissa. Lisää vettä kunnes seoksesta tulee paksu ja pastamainen. Mausta suolalla.

Lisää aiheesta:

Kalagratiini katkaravuilla ja Pommes duchessellaKeitettyä suolasilakkaaLipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssaPerinteinen tillilihaLammasta tillikastikkeessaTurskaa ja simpukoita
LipeäkalaKananmunatonJouluGoGreenPääruoatKalaruoka

Tuoreimmat aiheesta

Lipeäkala
  • 18.02.201300:00
    Kastike kalalle

    Béchamelkastike lipeäkalalle

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa sisilialaisittain tai perinteisesti

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkalaa lisukkeineen

  • 18.02.201300:00
    Kananmunaton

    Lipeäkala valkokastikkeen ja vihreiden herneiden kanssa

  • 18.02.201300:00
    Keitetty kala

    Keitetty lipeäkala