Lihapyörykät intialaisessa kermakastikkeessa

Perinteiset lihapyörykät saavat uuden tujauksen, kun ne valmistetaan lammasjauhenlihasta. Eksoottisen makunautinnon kruunaa pyöryköiden hauduttaminen intialaisvaikutteisessa kermakastikkeessa, jossa maistuu kurkuma ja kaneli.

Neljälle

  • 700 g lammasjauhelihaa
  • 1 rkl rypsiöljyä
  • 2 sipulia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • ½ dl kikhernejauhoa
  • 2 rkl tuoretta korianteria
  • 1 tl garam masalaa
  • ½ tl jauhettua juustokuminaa
  • ½ tl paprikajauhetta
  • 2 tl korianterijauhetta
  • mustapippuria ja suolaa

Kermakastike

  • 1 dl öljyä
  • 4-5 tomaattia
  • 1 tl mustaa juustokuminaa
  • 3 laakerinlehteä
  • 2 kokonaista kanelitankoa
  • 1 tl kurkumaa
  • 1 tl chilijauhetta
  • ½ tl suolaa
  • 2 ½ dl kermaa

Valmistusohje

1. Lihapyörykät: Kuori ja silppua sipulit sekä valkosipulit. Kuumenna öljyä paistinpannussa, kunnes se rätisee, kun siihen pudottaa sipulinpalan. Paista sipulisilput vaaleanruskeaksi. Ota pannu liedeltä. Sekoita sipulisilppuun huolellisesti garam masala, juustokumina, paprikajauhe, korianteri, mustapippuri ja suola. Sekoita joukkoon myös tuore korianterisilppu ja kikhernejauho. Laita jauheliha kulhoon ja kaada sipuli-mausteseos päälle. Sekoita joustavaksi, mutta kiinteäksi mureketaikinaksi. Muotoile 16-20 pyörykkää.

2. Kastike: Silppua tomaatit. Rouhi musta juustokumina karkeasti. Kuumenna öljy paistinpannussa tai wokissa, kunnes se rätisee, kun siihen pudottaa maustesiemenen. Lisää öljyyn tomaattisilppu, juustokumina, laakerinlehti, kaneli, kurkuma ja chili. Sekoita ja paista keskilämmöllä 3-4 minuuttia. Lisää vesi ja suola.

3. Laita varovasti lihapyörykät kastikkeeseen, muutama kerrallaan. Keitä hiljaa 10 minuuttia ja sekoittele varovasti, niin etteivät pyörykät rikkoudu. Kokeile, ovatko ne valmiita painamalla kevyesti haarukalla; pyörykät eivät kypsänä anna periksi. Lisää kastikkeeseen vettä, jos on tarvis. Kuori pinnalta ylimääräinen öljy pois. Lisää kerma ja keitä vielä pari minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.