Laskiaispullat à la Olga Temonen
12.2.2015. Huomenta Suomen Makuja-osiossa valmistettiin laskiaispullia Olga Temosen johdolla.
18 isoa pullaa
- 5 dl vettä
- 1 pala (50g) tuorehiivaa
- 2 dl intiaanisokeria tai 2 dl hunajaa
- 1 tl suolaa
- 1 rkl kardemummaa
- 150 g pehmeää voita tai 1 dl ruokaöljyä
- 14 dl vaaleita spelttijauhoja
MANTELIMASSA
- 125 g kuorittuja manteleita tai mantelijauhetta
- 100 g tomusokeria
- 1 munanvalkuainen
TÄYTE
- 2 dl vispikermaa
- 2 rkl sokeria
- 1 tl vaniljasokeria
PINNALLE
- tomusokeria
Valmistusohje
Tee pullataikina: Sekoita isossa kulhossa kädenlämpöinen vesi, hiiva, intiaanisokeri, suola ja kardemumma. Lisää jauhoja vähän kerrallaan ja vatkaa taikinaa napakasti. Kun taikinasta tulee liian jäykkää vatkattavaksi, jatka vaivaamista käsin.
Vaivaa pehmeä voi tai ruokaöljy sekä loput jauhot taikinaan. Vaivaa taikinaa huolellisesti, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinan alla.
Leivo taikinasta 18 pyöreää, isohkoa pikkupullaa. Laita ne pellille leivinpaperin päälle. Kohota niitä lämpimässä liinan alla 30 minuuttia ennen paistamista.
Paista pullia ilman voitelua 200 asteessa (tai kiertoilmalla 175 asteessa) 12–15 minuutin ajan, tai kunnes ne ovat kauniin kullanruskeita. Anna jäähtyä.
Jauha mantelit hienoksi ja sekoita joukkoon tomusokeri. Lisää kananmunan valkuaista vähitellen, käytä sitä vain sen verran että saat massasta napakkaa ja joustavaa. Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta se sokerilla ja vaniljasokerilla. Leikkaa jäähtyneistä pullista ”hattu” pois ja laita pohjapalan päälle ensin mantelimassaa (tai hilloa) ja päälle kermavaahtoa. Laita hattu takaisin ja siivilöi päälle reilusti tomusokeria.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Harri Syrjäsen kantarelli-pekonipasta