Kylmä maustelohi ja tillimajoneesi
Entisajan paremman väen perinteinen kesäruoka, joka on nykyään kaikkien ulottuvissa. Ja hyvää se on. Valmistaminen vie aikansa; huomaa, että lohen, samoin kuin lisäkekurkun, pitää maustua liemessään yli yön.
Neljälle
- 600 g lohifilee keskiosasta
Keitinliemi
- 1 porkkana
- 1 punasipuli
- 5 isoa tillinoksaa
- 1, 5 l vettä
- 1,5 dl valkoviinietikka
- 3 rkl suolaa
- 3 kokonaista valkopippuria
- 5 kokonaista mustapippuria
- 2 laakerinlehteä
Etikkakurkku
- 1/3 kurkkua
- 6 rkl vettä
- 4 rkl sokeria
- 2 rkl etikkaa
Tillimajoneesi
- 1 dl majoneesia
- 1 rkl kermaviiliä
- 1 rkl tillisilppua
- 1 tl sitruunamehua
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- vastakeitettyjä uusia perunoita
- 2 rkl lehtipersiljasilppua
Valmistusohje
1. Leikkaa lohifileestä pois nahka ja ruskea liha nahan läheltä. Leikkaa lohi 4x4 sentin kuutioiksi ja pane ne korkeareunaiseen uunivuokaan. Jätä kuutioiden välille noin sentin välit.
2. Kuori ja viipaloi porkkana ja punasipuli. Leikkaa tillinoksat vähän pienemmiksi. Kiehauta vesi, viinietikka, suola, pippurit, laakerinlehdet, porkkana, sipuli ja tillit. Keitä noin 10 minuuttia. Kaada kuuma liemi lohikuutioiden päälle ja anna jäähtyä huoneenlämmössä, siirrä sitten lohi liemineen jääkaappiin yön yli.
3. Etikkakurkku: Keitä vesi, sokeri ja etikka. Jäähdytä. Kuori kurkku, halkaise ja raaputa pois siemenet, leikkaa kurkku sitten 1x1 sentin kuutioiksi. Kaada jäähtynyt liemi kurkkukuutioiden päälle ja pane maustumaan yön yli jääkaappiin.
4. Tillimajoneesi: Sekoita yhteen majoneesi, kermaviili, tillisilppu ja sitruunamehu, mausta suolalla ja pippurilla. Pidä viileässä tarjoiluun asti.
5. Hienonna persilja. Tarjoile lohi kylmänä tillimajoneesin sekä keitettyjen uusienperunoiden, etikkakurkun ja persiljasilpun kanssa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan