Kolipulla

Kolipulla tulee alunperin Taalainmaan metsistä, jossa metsurit, hiilenpolttajat, uittomiehet, kuskit ja muut kantoivat mukanaan tärkeimpiä elintarvikkeita, kuten jauhoa, suolattua läskiä ja siirappia. Saadakseen jotakin tuorettakin poimittiin puolukoita ja muita marjoja. Miilumiehet, kolare, tekivät hiiltä, kol, ja ruoakseen kolipullaa, kolbullar, ellei muutakaan ollut saatavilla.

Ainekset

  • 8 viipaletta suolattua siansivua
  • 6 dl kylmää vettä
  • 8 dl vehnäjauhoa

Tarjoiluun

  • näkkileipää
  • siirappia
  • puolukkasurvosta

Valmistusohje

1. Paloittele läski ja paista se valurautapannussa, jossa on suorat, korkeat reunat.

2. Vatkaa keskenään vesi ja jauhot pannukakkutaikinaa muistuttavaksi seokseksi. Kaada taikina läskin ja siitä irronneen rasvan päälle. Jos paistat avotulen ääressä, siirrä pannua vähän tulen päältä heti kun seos alkaa hyytyä, niin ettei pohja tummu liikaa. Käännä kolipulla muutaman minuutin kuluttua ja paista toinenkin puoli.

3. Tarjoile kolipulla näkkileivän, siirapin ja puolukkasurvoksen kanssa. Vihje: Jos haluat muistella metsäretkiä ja ulkona kokkaamista ja syömistä kotioloissa, voit paistaa kolipullan uunissakin. Paista ainekset uunivuoassa 225-asteisessa uunissa 25-35 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!