Keitettyä lammasta tillikastikkeessa

Lampaanliha on raikasta ja hienoa, ja sopii mainiosti tällaiseen kotiruokaan. Älä tee kastikkeesta liian kilttiä, siinä pitää olla makua. Tarjoile keitettyjen perunoiden ja keitettyjen vihannesten, kuten sokeriherneiden ja porkkanoiden, kera.

Neljälle

  • 1 ½ kg lampaanrintaa
  • vettä + 1 rkl suolaa
  • 1 ½ l vettä
  • 1 ½ rkl suolaa
  • 5 kokonaista valkopippuria
  • varret 1 nipusta tilliä

Kastike

  • 2 rkl voita
  • 2 rkl vehnäjauhoja
  • 5 dl keittoliemestä
  • 2 rkl hienonnettua tilliä
  • 1 ½ rkl etikkaa
  • 2 tl sokeria
  • 1 dl kuohukermaa
  • halutessasi, 1 munankeltuainen

Valmistusohje

1. Paloittele lammas sopivankokoisiksi annospaloiksi. Leikkaa tillistä varret, säästä ne. Hienonna loput tillistä. Laita lihat pataan ja peitä se vedellä, suolaa kevyesti. Kuumenna kiehuvaksi. Nosta lihat padasta, huuhdo ne kylmällä vedellä ja tiskaa pata.

2. Laita lihat takaisin pataan. Kaada päälle uutta vettä, lisää suola, pippuri ja tillinvarret. Kuumenna kiehuvaksi, kuori vaahto huolellisesti. Anna kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä kunnes lihat tuntuvat murealta, n. 1 tunti. Laita lihat tarjoilupataan ja pidä lämpimänä. Säästä keittoliemi.

3. Tillikastike: Paista jauhot voissa miedolla lämmöllä ilman että ne saavat väriä. Lisää siivilöity liemi. Keitä n. 5 minuuttia. Lisää kerma. Sekoita sokeri ja etikka, mausta keitto seoksella. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna kastikkeen poreilla muutama minuutti. Lisää hienonnettu tilli, kaada kastike lihojen päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.