Kari Aihisen grillipihvi lisukkeineen

Pihvien kera maistuvat paahdetut fenkolit, uunissa paahdettu maissi ja kurpitsa sekä piparjuurella maustettu parsakaali-kukkakaali-salaatti.

Grillattu Black Angus -härän entrecôte

  • 150–200 g Black Angus -härän entrecôtea syöjää kohden
  • suolaa
  • mustapippuria
  • rypsiöljyä

Paahdetut fenkolit

  • 4–6 hengelle
  • Hieman anikselta vivahtava fenkoli on herkullinen vihannes, josta voi valmistaa monenlaisia ruokia. Fenkoleita paahdettaessa on tärkeää, ettet liikuttele niitä kesken kaiken, vaan annat niiden olla paikallaan pannussa, kunnes ne ovat jäähtyneet.
  • 2 fenkolia
  • 150 g voita
  • timjami
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3–4 dl vettä
  • Huuhtele fenkolit, leikkaa ne neljään osaan ja laita paistinpannulle leikkuupinta alaspäin.
  • Lisää pannulle voi, timjami ja valkosipulinkynnet. Lisää vettä sen verran, että fenkolit peittyvät. Laita päälle leivinpaperi ja hauduta fenkolit kypsiksi miedolla lämmöllä (noin 15 minuuttia).
  • Kun fenkolit ovat kypsiä, poista leivinpaperi ja lisää lämpöä. Anna kaiken nesteen haihtua, kunnes fenkolit ovat saaneet kauniin karamellisoituneen pinnan. Anna fenkoleiden jäähtyä pannulla 10 –15 minuuttia, niin ne irtoavat paremmin.

Uunissa paahdettua maissia ja kurpitsaa

  • 4–6 hengelle
  • Jo luonnostaan makeahkon maissin ja kurpitsan maut pyöristyvät uunissa kypsyessään suloisen makeiksi. Lisuke sopiikin mainiosti vaikkapa suolaisten liharuokien kyytipojaksi.
  • 1 pieni kurpitsa
  • 2 tuoretta maissintähkää
  • hienoa merisuolaa
  • tuoretta timjamia
  • 3 valkosipulinkynttä
  • noin 0,5 dl oliiviöljyä
  • Lämmitä uuni 220 asteeseen. Halkaise kurpitsa, koverra pois siemenet ja lohko se reiluiksi paloiksi. Kuori ja pese maissintähkä ja pilko se noin 5 cm:n paloiksi.

Piparjuurella maustettu parsakaali-kukkakaali-salaatti

  • 4 hengelle
  • Erittäin vitamiinipitoinen piparjuuri tuo pikantin makulisän tähän helppotekoiseen salaattiin, joka kannattaa tehdä valmiiksi jo edellisenä päivänä. Piparjuuren aromi on hyvin voimakas, joten pienikin määrä voi riittää elävöittämään salaatin makupalettia.
  • 1/2 parsakaali
  • 1/2 kukkakaali
  • 1–2 tl piparjuurta
  • 1–1 1/2 dl majoneesia
  • sitruunamehua
  • suolaa
  • Leikkaa parsa- ja kukkakaali ohuiksi lastuiksi. Kuori ja raasta piparjuuri. Sekoita majoneesi, piparjuuri, sitruunamehu ja suola keskenään. Tarkista maku. Sekoita joukkoon kasvikset ja anna maustua ainakin tunnin ajan, tai mielellään yön yli.

Neljälle

  • 8 pientä lehtipihviä
  • paprikajauhetta
  • 140 g sinihomejuustoa
  • halutessasi, 1 rkl konjakkia
  • suolaa ja pippuria
  • grilliöljyä penslaukseen

Neljälle

  • 4 viipaletta naudan fileeselkää, kauniisti rasvaraitojen marmoroimaa
  • suolaa ja valkopippuria
  • öljyä penslaukseen

BBQ-kastike

  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 20-30 g tummaa suklaata (60 %)
  • 2 rkl rypsiöljyä
  • 2 dl kivettömiä kuivattuja luumuja
  • ½ dl balsamiviinietikkaa
  • 3 dl kanalientä
  • 1 rkl chipotle-tahnaa
  • ½ dl vahvaa kahvia
  • 1 rkl maapähkinävoita
  • suolaa

Neljälle

  • 4 ulkofileepihviä á 120 g
  • suolaa ja mustapippuria
  • 1 valkosipulinkynsi
  • hieman öljyä

Voissapaistetut vihreät pavut

  • 250 g vihreitä pitkiä papuja
  • ½ sipuli
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 rkl voita
  • suolaa ja valkopippuria

4 hengelle

  • 4 pihviä
  • 1 dl marinadia
  • 2 endiiviä (salaattisikuria)
  • 100 g roquefortia (sinihomejuustoa)
  • 10 pehmeää, kuivattua aprikoosia
  • kourallinen hasselpähkinöitä
  • öljyä
  • viinietikkaa
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

Ota liha ajoissa jääkaapista ja temperoi se huoneenlämpöiseksi. Poista lihasta kalvot veitsellä ja leikkaa liha noin 1 ½ cm:n paksuisiksi pihveiksi.

Kuumenna grilli. Ripottele suolaa, pippuria ja rypsiöljyä pihvin molemmille puolille ja hiero mausteet lihaan. Grillin pitää olla todella kuuma siinä vaiheessa, kun laitat pihvit paistumaan!

Kun lihanesteet nousevat pihvin pintaan noin 1 ½ minuutin grillauksen jälkeen, käännä pihvi.

Kun nesteet pisaroivat toiseltakin puolelta pintaa, siirrä pihvit vuokaan leivinpaperin päälle ja llaita folio päälle. Anna pihvien vetäytyä 5–6 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!