Kalaa valkoviinikastikkeessa

Joskus on hauska tarjota ruoaksi jotain juhlavaa. Herkullinen kastike ja kauniisti koristellut annokset kruunaavat ruokahetken. Pommes duchesse tai perunalumi maistuu kalan lisukkeena.

4 annosta

  • 600 g vaalealihaista kalaa fileenä
  • 1 litra kalalientä
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 1½ sipulia
  • 1 purjo
  • 1 tl timjamia
  • 1 laakerinlehti
  • 1½ tl suolaa
  • 2 valkopippuria
  • Koristeluun
  • 40 g kirjolohen mätiä
  • 1 purjo tai 8 istukassipulia
  • 1 punainen paprika

Viinikastike

  • 2 dl kalalientä
  • 1 dl kermaa
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 rkl voita
  • 1 rkl vehnäjauhoja
  • suolaa ja pippuria

Valmistusohje

1. Kuori valkosipulinkynsi. Kuori ja viipaloi sipulit. Puhdista purjo ja leikkaa paloiksi. Lisää kalaliemeen valkosipulinkynsi, sipuliviipaleet, purjopalat, timjami, laakerinlehti ja pippurit ja anna kiehahtaa. Hauduta kalafileet kypsiksi liemessä. Nosta liemestä ja pidä lämpiminä.

2. Viinikastike: Keitä kalalientä kokoon, kunnas sitä on jäljellä kaksi desiä. Siivilöi liemi. Lisää kerma ja valkoviini. Sekoita voista ja jauhoista suurus ja suurusta kastike. Keitä vielä pari minuuttia ja mausta lopuksi suolalla ja pippurilla.

3. Leikkaa koristeluun tarkoitettu purjo renkaiksi tai puhdista istukassipulit. Keitä suolalla maustetussa vedessä. Suikaloi paprika. Lusikoi viinikastiketta neljälle lämpimälle lautaselle. Asettele kalafileet, kirjolohen mäti, purjorenkaat tai sipulit ja paprikasuikaleet lautasille. Tarjoa heti.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.