Kalaa luumukastikkeessa

Kastikkeen syvän tumma väri on peräisin kuivatuista luumuista. Luumujen pehmeä maku täydentää erinomaisesti kalan mausteisuutta. Reseptin synnyinmaassa Tsekeissä ruoka valmistetaan perinteisesti karpista. Herkullinen lopputulos syntyy kuitenkin mistä tahansa kalasta.

8 annosta

  • 2 kg kalafileitä

Liemi

  • 4½ dl valkoviinietikkaa
  • 8½ dl kalalientä
  • 2 sipulia
  • 2 sellerinvartta
  • 1 pieni palsternakka
  • 1 porkkana
  • 1 valkosipulinkynsi
  • 2 laakerinlehteä
  • 7 mausteneilikkaa
  • 7 maustepippuria
  • 1 pala tuoretta inkivääriä

Kastike

  • 225 g kivettömiä, kuivattuja luumuja
  • ½ sitruunan mehu ja kuori
  • 1 rkl voita
  • 90 g rusinoita
  • 90 g mantelirouhetta
  • 115 g sokeria

Valmistusohje

1. Liemi: Kuori ja viipaloi sipulit. Huuhtele sellerinvarret ja kuori palsternakka ja porkkana. Viipaloi kasvikset, pane ne kattilaan ja kaada päälle kalaliemi. Kiehauta ja lisää laakerinlehdet, mausteneilikat ja pippurit. Kuori ja viipaloi inkivääri ja lisää viipaleet kattilaan. Purista joukkoon valkosipulinkynsi ja mausta viinietikalla. Keitä lientä puoli tuntia.

2. Kalafileet: siivilöi liemi. Hauduta kalafileitä liemessä pari minuuttia. Nosta fileet liemestä, pane ne lämpimälle tarjoiluvadille ja pidä lämpimänä. Siivilöi liemi uudelleen.

3. Kastike: Purista puolen sitruunan mehu ja suikaloi kuori. Keitä luumut pehmeiksi toisessa kattilassa ja hienonna. sekoita hienonnetut luumut ja kalafileiden keitinliemi. Lisää sitruunamehu, voi, rusinat, mantelirouhe ja sokeri. Keitä kastiketta pari minuuttia ilman kanssa. Kaada kastike kalafileiden päälle.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!