Juuressosetta, sianpotkaa ja perunalastuja
Tätä ruokaa voisi kuvata uudestisyntyneeksi ruotsalaiseksi kotiruoaksi, yksinkertaisesti entisajan husmanskost uusin kujein, joka maistuu kyllä suomalaisillekin. Mutta jos skoonelainen karkeasiemeninen sinappi ei ole meikäläiseen makuun, sen voi toki vaihtaa Suomessa tehtyyn Auran sinappiin.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Neljälle
- 2 kg riimisuolattua sianpotkaa luineen
- vettä keittämiseen
- 1 persiljanippu
- 1 laakerinlehti
- 5 kokonaista valkopippuria
- 3 kokonaista maustepippuria
Juuressose
- 700 g lanttua
- 4 perunaa
- 2 porkkanaa
- 25 g voita
- hieman keitinvettä
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- perunalastuja
- karkeaa sinappia
Valmistusohje
1. Pane sianpotkat runsaan veden kera isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää persiljanvarret ja mausteet. Keitä hiljaa poreillen 2 - 2 ½ tuntia, tai kunnes liha irtoaa luista. Nosta liemestä, jäähdytä, viipaloi ja suikaloi liha.
2. Pese ja kuori juurekset ja leikkaa kaikki pienemmiksi paloiksi. Kuumenna lihankeitinliemi kiehuvaksi. Laita lantut kiehumaan ensin ja porkkanat ja perunat vasta hieman myöhemmin. Keitä juurekset pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Nosta juurekset keitinliemestä ja varo ottamasta mukaan persiljanvarsia, pippureita tai laakerinlehteä. Soseuta puolet juureksista ja kaada joukkoon hieman keitinlientä ja nokare voita. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita soseeseen loput juurekset, niin että saat muusia, jossa on kunnon paloja seassa.
3. Tarjoile potkasuikaleet juuressosepediltä ja koristele perunalastuilla. Tarjoile sinappi erikseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Taivaallinen omenahillo
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki
-
Luumuhillo – perinteinen ja helppo resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Kotikeittiömestarit: Risto Mikkolan pekoni-aurajuusto-ananaspasta ja pikkelöityä ruusukaalia
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Liisan superhelpot kesäkurpitsapiiraat
-
Kesäkurpitsa-sitruunakakku
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Omena-kaurapaistos ja vaniljakastike