Juuressosetta, sianpotkaa ja perunalastuja
Tätä ruokaa voisi kuvata uudestisyntyneeksi ruotsalaiseksi kotiruoaksi, yksinkertaisesti entisajan husmanskost uusin kujein, joka maistuu kyllä suomalaisillekin. Mutta jos skoonelainen karkeasiemeninen sinappi ei ole meikäläiseen makuun, sen voi toki vaihtaa Suomessa tehtyyn Auran sinappiin.
- Ruokavalio: Gluteeniton
Neljälle
- 2 kg riimisuolattua sianpotkaa luineen
- vettä keittämiseen
- 1 persiljanippu
- 1 laakerinlehti
- 5 kokonaista valkopippuria
- 3 kokonaista maustepippuria
Juuressose
- 700 g lanttua
- 4 perunaa
- 2 porkkanaa
- 25 g voita
- hieman keitinvettä
- suolaa ja valkopippuria
Tarjoiluun
- perunalastuja
- karkeaa sinappia
Valmistusohje
1. Pane sianpotkat runsaan veden kera isoon kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja kuori vaahto. Lisää persiljanvarret ja mausteet. Keitä hiljaa poreillen 2 - 2 ½ tuntia, tai kunnes liha irtoaa luista. Nosta liemestä, jäähdytä, viipaloi ja suikaloi liha.
2. Pese ja kuori juurekset ja leikkaa kaikki pienemmiksi paloiksi. Kuumenna lihankeitinliemi kiehuvaksi. Laita lantut kiehumaan ensin ja porkkanat ja perunat vasta hieman myöhemmin. Keitä juurekset pehmeiksi, noin 20 minuuttia. Nosta juurekset keitinliemestä ja varo ottamasta mukaan persiljanvarsia, pippureita tai laakerinlehteä. Soseuta puolet juureksista ja kaada joukkoon hieman keitinlientä ja nokare voita. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita soseeseen loput juurekset, niin että saat muusia, jossa on kunnon paloja seassa.
3. Tarjoile potkasuikaleet juuressosepediltä ja koristele perunalastuilla. Tarjoile sinappi erikseen.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan