Juhlava unikkoletti

Tyylikkäitä juhlaleipiä, jollaisen voit kenties viedä kukkien sijaan ensi kerralla kutsuihin.

Kaksi leipää

  • 50 g hiivaa
  • 7 dl vettä
  • 1 rkl suolaa
  • 1 rkl sokeria
  • 1 muna
  • 1 dl rypsiöljyä
  • 1 dl vehnäleseitä
  • 1 l karkeaa vehnäjauhoa
  • 7-8 dl erikoisvehnäjauhoa

Voiteluun

  • 1 muna
  • unikonsiemeniä

Valmistusohje

1. Liuota hiiva 37-asteiseen veteen. Lisää muut ainekset ja vaivaa lopuksi mukaan sen verran vehnäjauhoa, että taikina ei enää tartu ja on joustavaa. Vaivaa kunnolla, peitä ja anna nousta 30 minuuttia.

2. Vaivaa taikina hyvin leivinpöydällä. Jaa se kahtia ja kumpikin pala vielä kolmeen osaan. Pyörittele paloista pitkät säikeet ja letitä aina kolmesta säikeestä yksi palmikkopitko. Taivuta lettien loppupäät pitkon alle ja nosta letit leivinpaperilla peitetyille uunipelleille. Peitä ja anna nousta 20 minuuttia.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Penslaa leivät vatkatulla munalla ja sirota pinnalle unikonsiemeniä. Paista leipiä juuri uunin keskitason alapuolella noin 35 minuuttia, tai kunnes leetat kumisevat ontosti, kun niitä koputtaa pohjaan. Jäähdytä ritilällä.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!