Joulumausteinen makkara

Moni nauttii oman makkaran valmistamisesta jouluksi. Makkarankuoriin tarvittavia aitoja suolia voi tilata lihatiskille.

1 annokseen

  • ½ kg sianjauhelihaa
  • 1 kg luutonta naudan etuselkää tai lapaa
  • ½ kg silavaa
  • n. 75 g perunajauhoja
  • 1 rkl suolaa
  • ½ rkl kidesokeria
  • 1-2 maustemittaa jauhettua valkopippuria
  • 1-2 maustemittaa inkivääriä
  • 1-2 maustemittaa mustapippuria
  • 1 ¼ l keitettyä, kylmää maitoa
  • 3-4 metriä suolta

Lisäksi makkaran hankaamiseen

  • 2 rkl suolaa
  • 1 rkl kidesokeria
  • halutessasi, 1 tl salpietaria

Valmistusohje

1. Jauha tai sekoita jauheliha, naudanliha ja silava hienoksi taikinaksi.

2. Työstä mukaan perunajauhot, suola ja mausteet maun mukaan. Lisää nestettä vähän kerrallaan ja työstä lihataikina sileäksi. Massan tulee olla aika löysää.

3. Huuhdo suolet lämpimällä vedellä. Täytä suolet aika löysästi massalla.

4. Sido makkarat talousnarulla n. 30 cm välein ja muodosta niistä renkuloita.

5. Hankaa makkaroihin suola-sokeriseosta ja laita jääkaappiin seuraavaan päivään asti. Ellet aio syödä makkaroita heti, pakasta ne tässä vaiheessa.

6. Makkaran keitto: Keitä makkaroita hiljalleen 30 minuuttia vedessä, niin että makkarat peittyvät. Mausta laakerinlehdellä ja maustepippurilla.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.