Joululahjaleipä
![](https://im.mtvuutiset.fi/image/5660902/landscape16_9/515/290/9bbf49be4d279e5370ef5f6c4cb15745/tX/892995-580.jpg)
Anna joululahjaksi leipä. On hauskaa ja aika helppoa leipoa jotakin hyvää lahjaksi, eikä lahja ole kallis. Leipälahjan saaja luultavasti ilostuu. Et anna lahjaksi pelkkää leipää, mutta myös rakkautta, jonka olet siihen leiponut.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon, Kasvisruoka
Ainekset
- 2 leipään
Hapantaikina
- 20 g tuorehiivaa
- 1 l vehnäjauhoja
- 6 dl ruisjauhoja
Leipätaikina
- 1 hapantaikina
- 80 g tuorehiivaa
- 7 ½ dl kädenlämpöistä vettä (37-asteista)
- 2 rkl suolaa
- 1 l vehnäjauhoja
Valmistusohje
1. Sekoita hapantaikina eli hiiva, vesi, vehnäjauhot ja ruisjauhot ja laita kylmään yön yli.
2. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Liuota leipätaikinaan tuleva hiiva kädenlämpöiseen vesitilkkaan. Lisää loput vedestä. Sekoita hapantaikina mukaan taikinanesteeseen. Yhdistä suola ja vehnäjauhot ja lisää jauhoseos taikinaan vähän kerrallaan. Työstä taikinaa kunnes se tuntuu notkealta ja helpolta työstää. Ota sivuun hieman taikinaa koristeluun. Leivo leivät halutun muotoisiksi ja koristele. Anna kohota 30 minuuttia.
3. Suihkuta hieman vettä uuniin suihkupullolla, niin että sinne muodostuu vesihöyryä. Laita leivät uuniin, alenna lämpöä 230 asteeseen ja paista n. 30 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Coleslaw á la Kari Aihinen
-
Kirsin lihapiirakat uunissa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mustikkapiirakka airfryerissa
-
Helppo marjapiirakka – onnistuu puolukoista, mustikoista tai vaikka herukoista
-
Kananmunakastike – legendaarinen kastike perunoille tai kalalle
-
Paistetut kantarellit
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka