Japanilainen risotto eli takikomi gohan
Japanilaisen ruokakulttuurin asiantuntija Marjo Seki vinkkasi Huomenta Suomessa japanilaisen risoton ohjeen. Ohje löytyy Marjo Sekin tuoreesta tietokirjasta Makumatkoja Japaniin (Aviador 2024).
Ainekset
- 3 kuppia riisiä (noin 4,8 dl)
- 2 porkkanaa
- muutama sieni (shiitake, suppilovahvero, kantarelli, mikä vaan sopii)
- 150 grammaa broileria
- 4 rkl soijakastiketta
- 2 rkl sakea tai valkoviiniä
- 2 rkl mirin-kastiketta
- 2 tl dashi-jauhetta (kala- tai merileväpohjainen)
- 1-2 tl suolaa
- loraus rypsi- tai oliiviöljyä
Valmistusohje
- Pese porkkana ja leikkaa se ja sienet parin sentin tulitikkumaisiksi suikaleiksi. Pilko broileri pieniksi suupaloiksi.
- Huuhdo riisi muutaman kerran kylmällä vedellä, laita kattilaan ja lisää vettä keitto-ohjeen mukaan.
- Lisää kaikki muut aineet joukkoon, sekoita ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla siten, että kaikki vesi imeytyy riisiin. Sekoita välillä kevyesti, jotta ruoka ei pala pohjaan.
- Kun riisi on kypsää ja vesi imeytynyt, lisää halutessasi nokare voita tai margariinia antamaan makua. Anna riisin olla kattilassa vielä hetki. Kuohkeuta riisi kevyesti sekoittaen.
Takikomigohan on suosittu ruoka Japanissa erityisesti syksyllä, jolloin sienet ovat parhaimmillaan. Ruoka on helpoin tehdä riisinkeittimellä, mutta toki kattilassakin onnistuu.
Ohje: Marjo Seki Makumatkoja Japaniin (Aviador 2024).
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Hanna Sumarin tyrmäävän hyvä omenapiirakka
-
Vappu Pimiän minestronekeitto
-
Mokkapalat
-
Anun mokkakakku
-
Jäädytetty Nutella-juustokakku
-
Taivaallinen omenahillo
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Mokkapalat – Nannan täydellinen ohje, jolla saat uskomattoman mehevän lopputuloksen
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Omenapiirakka – Sadun ylistettyä somenapiirakkaa rakastavat kaikki