Jambalaya New Orleansin tapaan

Tämä cajunresepti on sangen lähellä alkuperäistä, mutta on täysin sallittua improvisoida oman halun mukaan. Jambalayaan voi myös mainiosti käyttää tähteeksi jäänyttä lihaa tai lintua ja vain lisätä äyriäisiä.

8 hengelle

  • 8 broilerin koipireisipalaa
  • 140 g pekonia
  • 400 g tulista makkaraa
  • 2 sipulia
  • 4 valkosipulinkynttä
  • 2 purkkia tomaattimurskaa
  • 100 g vihreitä chilipalkoja
  • 2 tl chilijauhetta
  • 2 tl paprikajauhetta
  • 1 tl maustepippuria murskattuna
  • 2 tl oreganoa
  • 2 tl timjamia
  • 4 laakerinlehteä
  • 8 dl pitkäjyväistä riisiä
  • 1/2 varsiselleri
  • 2 punaista paprikaa
  • 2 vihreää paprikaa
  • 1 l kanalientä
  • 500 g simpukoita kuorineen
  • 1 kg keitettyjä rapuja ja niiden lientä
  • tilkka kasviöljyä

Valmistusohje

1. Kuutioi pekoni, leikkaa makkara lanteiksi, kuori ja silppua sipuli. Halkaise chilit pitkittäin, raaputa siemenet pois ja suikaloi palot. Paista pekonikuutiot ja broilerinpalat kullanruskeiksi isossa kuivassa rautapadassa. Lisää makkara, sipuli ja chilisilppu, mausta chili- ja paprikapulverilla, pippurilla, oreganolla, timjamilla ja laakerinlehdillä. Paista 5-10 minuuttia korkealla lämmöllä, sekoittele, älä polta pohjaan. Purista valkosipulinkynnet sekaan.

2. Leikkaa selleri ohuiksi viipaleiksi ja kuutioi yksi punainen ja yksi vihreä paprika. Loput paprikat käytetään myöhemmin. Lisää riisit pataan ja paista viisi minuuttia. Kaada päälle tomaattimurska ja lisää selleri sekä paprikakuutiot ja lopuksi kanaliemi. Peitä pata kannella, anna keitoksen kiehahtaa ja alenna sitten lämpöä. Hauduta hiljaa noin 40 minuuttia. Sekoittele silloin tällöin, etteivät ainekset pala pohjaan.

3. Kuutioi loput paprikat. Harjaa ja huuhdo simpukat. Tarkista, että ne ovat eläviä. Jos pöytään kopautettu simpukka ei sulkeudu, heitä se pois. Keitä simpukat rapuliemessä. Ne simpukat, jotka eivät keitettäessä avaudu, on myös heitettävä pois. Freesaa valutettuja rapuja tilkassa öljyä yhdessä paprikakuutioiden kanssa. Koristele jambalayapata niillä ja simpukoilla juuri ennen tarjoilua.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.