Hyvä tomaattileipä

Tämä on loistoresepti, kun pöytään kokoontuu monta ruokailijaa.

50 sämpylään

  • 500 g tomaattimurskaa
  • 70 g tuorehiivaa
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 2 tl suolaa
  • ½ dl kuivattua oreganoa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 250 g grahamjauhoja
  • 250 g ruissihtijauhoja
  • 500 g erikoisvehnäjauhoja
  • 100 g maitorahkaa
  • 5 isoa valkosipulinkynttä
  • kananmunaa penslaukseen
  • auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Valuta tomaatit siivilässä kulhon yläpuolella. Liuota hiiva tomaattimehuun. Lisää tomaatit, suola, siirappi, oregano, oliiviöljy ja rahka. Puserra sekaan valkosipulinkynnet. Lisää eri jauhot, mutta säästä hieman jauhoja myöhempään. Vaivaa taikina hyvin ja anna sen kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

2. Laita taikina leivinpöydälle ja leivo kolmeksi limpuksi tai pienemmiksi sämpylöiksi. Anna kohota pellin päällä liinan alla.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Penslaa leivät/sämpylät munalla ja ripottele päälle auringonkukan- tai seesaminsiemeniä. Anna leipien/sämpylöiden kohota niin kauan kun uuni lämpenee. Paista uunissa noin 25 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!