Hyvä tomaattileipä

Tämä on loistoresepti, kun pöytään kokoontuu monta ruokailijaa.

50 sämpylään

  • 500 g tomaattimurskaa
  • 70 g tuorehiivaa
  • 1 dl vaaleaa siirappia
  • 2 tl suolaa
  • ½ dl kuivattua oreganoa
  • ½ dl oliiviöljyä
  • 250 g grahamjauhoja
  • 250 g ruissihtijauhoja
  • 500 g erikoisvehnäjauhoja
  • 100 g maitorahkaa
  • 5 isoa valkosipulinkynttä
  • kananmunaa penslaukseen
  • auringonkukan- tai seesaminsiemeniä

Valmistusohje

1. Valuta tomaatit siivilässä kulhon yläpuolella. Liuota hiiva tomaattimehuun. Lisää tomaatit, suola, siirappi, oregano, oliiviöljy ja rahka. Puserra sekaan valkosipulinkynnet. Lisää eri jauhot, mutta säästä hieman jauhoja myöhempään. Vaivaa taikina hyvin ja anna sen kohota liinalla peitettynä kaksinkertaiseksi, noin tunnin ajan.

2. Laita taikina leivinpöydälle ja leivo kolmeksi limpuksi tai pienemmiksi sämpylöiksi. Anna kohota pellin päällä liinan alla.

3. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Penslaa leivät/sämpylät munalla ja ripottele päälle auringonkukan- tai seesaminsiemeniä. Anna leipien/sämpylöiden kohota niin kauan kun uuni lämpenee. Paista uunissa noin 25 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.