Hovimestarin moussaka
Tämän herkullisen moussakan idea on peräisin kreikkalaiselta Mykonoksen saarelta. Moussaka lasketaankin kreikan kansallisruokien joukkoon.
- Ruokavalio: Kananmunaton
4 annosta
- 400 g lampaan tai naudan jauhelihaa
- 2 sipulia
- ruokaöljyä
- 2 dl valkoviiniä
- 1 prk kokonaisia tomaatteja, 400g
- 1 nippu persiljaa
- suolaa ja pippuria
- ½ tl timjamia
- ½ tl rosmariinia
- 2 valkosipulinkynttä
- 3 munakoisoa
Valkokastike
- 50 g voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- 7½ dl maitoa
- suolaa ja pippuria
- 3 dl juustoraastetta
Valmistusohje
1. Jauhelihakastike: Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja paista, kunne se saa väriä. Kaada pataan valkoviini. Paloittele tomaatit ja lisää ne liemineen pataan. Hienonna persilja. Lisää pataan persilja, suola, pippuri, timjami ja rosmariini. Purista joukkoon myös valkosipulinkynnet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia.
2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi kuorimattomat munakoisot pituussuuntaan ja paista viipaleet oliiviöljyssä kullanruskeiksi.
3. Valkokastike: Kuumenna maito kattilassa. sulata toisessa kattilassa voi, ripottele voisulan joukkoon jauhot ja kuumenna kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kuumennettu maito vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.
4. Voitele uuninkestävä vuoka. Täytä vuoka kerroksittain munakoisoviipaleilla, jauhelihakastikkeella, valkokastikkeella ja juustolla niin, että päällimmäiseksi jäävät munakoisoviipaleet, valkokastike ja juusto. Paista uunissa noin 30 minuuttia.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!
Suosituimmat reseptit
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Boquerones-muikut eli marinoidut muikut
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti