Hovimestarin moussaka

Tämän herkullisen moussakan idea on peräisin kreikkalaiselta Mykonoksen saarelta. Moussaka lasketaankin kreikan kansallisruokien joukkoon.

4 annosta

  • 400 g lampaan tai naudan jauhelihaa
  • 2 sipulia
  • ruokaöljyä
  • 2 dl valkoviiniä
  • 1 prk kokonaisia tomaatteja, 400g
  • 1 nippu persiljaa
  • suolaa ja pippuria
  • ½ tl timjamia
  • ½ tl rosmariinia
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 3 munakoisoa

Valkokastike

  • 50 g voita
  • 1 dl vehnäjauhoja
  • 7½ dl maitoa
  • suolaa ja pippuria
  • 3 dl juustoraastetta

Valmistusohje

1. Jauhelihakastike: Hienonna sipulit ja kuullota ne öljyssä padassa. Lisää joukkoon jauheliha ja paista, kunne se saa väriä. Kaada pataan valkoviini. Paloittele tomaatit ja lisää ne liemineen pataan. Hienonna persilja. Lisää pataan persilja, suola, pippuri, timjami ja rosmariini. Purista joukkoon myös valkosipulinkynnet. Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä kannen alla 45-60 minuuttia.

2. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Viipaloi kuorimattomat munakoisot pituussuuntaan ja paista viipaleet oliiviöljyssä kullanruskeiksi.

3. Valkokastike: Kuumenna maito kattilassa. sulata toisessa kattilassa voi, ripottele voisulan joukkoon jauhot ja kuumenna kevyesti koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon kuumennettu maito vähän kerrallaan koko ajan voimakkaasti sekoittaen. Keitä hiljalleen 5 minuuttia. Mausta suolalla ja pippurilla.

4. Voitele uuninkestävä vuoka. Täytä vuoka kerroksittain munakoisoviipaleilla, jauhelihakastikkeella, valkokastikkeella ja juustolla niin, että päällimmäiseksi jäävät munakoisoviipaleet, valkokastike ja juusto. Paista uunissa noin 30 minuuttia.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!