Hiilloksessa kypsytetty hauki rosvopaistin tapaan

29.10.2015. Markus Maulavirta kokkasi avotulella haukea.

Ainekset

  • Hyvä hiillostettu nuotio
  • Yksi hauki, pitää olla kokonainen
  • Tukevan kasan sanomalehtiä liotettuja sanomalehtiä
  • Voipaperia
  • Foliota
  • Karkeaa merisuolaa
  • n. 1-2 dl esikeitettyjä ohraryynejä
  • ½ purjo, se vaalea alapää
  • 1 sipuli puolikkaiksi renkaiksi leikattuna
  • Voita sipulien käristämiseen
  • Jauhettua pippuria, myllystä
  • Pari lusikallista nokkospestoa, toki voit käyttää kaupan pestoakin.

Valmistusohje

Keitä ohraryynit, väljässä kevyesti suolatussa vedessä, noin puolisen tuntia. Valuta ja huuhtele kylmällä vedellä. Leikkaa sipuli ohuiksi renkaiksi, samoin purjo. Kuullota sipulit runsaassa voissa ja lisää tillisilppu. Lisää joukkoon ohraryynit, nokkospesto ja sekoita hyvin. Myllytä hieman pippuria joukkoon. Tämä kaikki kannattaa tehdä kotona ennen kalaan lähtemistä.

Suomusta kala ensin huolella, näin saat käytettyä makoisan nahan hyväksesi.

Aukaise hauki selkäpuolelta. Leikkaa terävällä puukolla selkärangan suuntaisesti viilto nahkaan. Kun olet saanut nahan rikki, lähde varovaisesti syventämään viiltoa selkärangan suuntaisesti, vuorotellen molemmin puolin selkärankaa. Kun tulee vastaan kylkiruodot, voit varovaisesti yrittää seurata niitä, vetisellä varovaisesti lihaa leikaten, mutta jos tuntuu haastavalta, leikkaa kylkiruodot poikki selkärangan juuresta. Leikkaa varovasti selkäranka irti. Katkaise ranka pään tyvestä ja pyrstön tyvestä, näin saat sen pötkönä pois. Levitä hauki, avaa ikään kuin kirjaksi ja poista suolisto ja kidukset.

Tämän jälkeen ripottele hieman karkeaa merisuolaa hauen mahaonteloon ja nahkaan ja anna suolaantua puolisen tuntia. Ravista ylimääräinen suola hauesta pois. Täytä hauen maha

Leivitä paksu kerro sanomalehtiä auki, päällimmäiseksi leivinpaperiarkki, laita täytetty hauki lehdille ja kääri tukeva rulla. Lehtiä saa olla vähintään parin sentin kerros joka puolella. Viimeiseksi paketoi folio ympärille (ei välttämätön mutta helpottaa hautaamista ja haudasta nostamista )

Siirrä nuotiopuita syrjään ja hautaa kalapaketti tukevasti tuhkaan ja siirrä puut takaisin hiilloksen päälle ja puhalla henkeä, jos nuotio sattui hiipumaan. Pitele nuotiota ja seurustelua yllä noin tunnin verran. Kaiva herkku nuotiosta, pitäisi olla melko messevää ja maukasta.

Jos ei satu olemaan nuotiota käsillä voit kokeilla tätä uunissa kotona, lämpötila uunissa lienee 200c.

Parhaat ruokaohjelmat

  • masterchef2 (002)
    MasterChef Suomi

    MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.