Häränliemi ja frikadellit
Erittäin voimakasmakuinen häränliemi voidaan tarjoilla frikadellien - keitettyjen lihapyöryköiden - kanssa. Mutta kokoonkeittämällä siitä saadaan myös kirkas lihaliemi, consommé, josta on moneen käyttöön, mm. kastikepohjaksi.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Neljälle
- 3 kg häränluita
- 2 rkl tomaattipyreetä
- 1 porkkana
- 1 palsternakka
- 50 g juuriselleriä
- 1 purjo
- 1 sipuli
- 1 nippu persiljaa
- 1 mausteneilikka
- 1 oksa tuoretta timjamia
- 1 laakerinlehti
- 4 valkopippuria
- 1 rkl kiinalaista soijakastiketta
- 3 ½ l vettä
Tarjoiluun
- 250 g naudanjauhelihaa
- suolaa ja pippuria
- persiljaa
Valmistusohje
1. Kuumenna uuni 250 asteeseen. Pane luut uunipannuun ja ripottele päälle tomaattipyreetä. Puhdista ja paloittele purjo ja sipuli. Kuori ja paloittele porkkana, palsternakka ja selleri. Laita kaikki luiden joukkoon uunipannulle. Paahda uunissa noin 30 minuuttia. Kääntele aineksia muutaman kerran.
2. Siirrä luut ja vihannekset pataan. Huuhtele uunipannu ja kaada liemi pataan. Lisää persiljanoksat, neilikka, timjami, laakerinlehti, valkopippurit ja soija. Kaada päälle vesi ja kuumenna kiehuvaksi. Alenna lämpöä ja anna kiehua pikkuhiljaa 2-3 tuntia.
3. Siivilöi liemi tiheän siivilän läpi. Jäähdytä ja siirrä lihaliemi kylmään. Kuori pinnalta rasvakerros. Vaivaa jauheliha suolan ja pippurin kera. Kiehauta vettä, pyöritä käsissäsi jauhelihasta palleroita ja pudota ne veteen kiehumaan. Kun pallerot nousevat pintaan, frikadellit ovat kypsiä. Kiehauta häränliemi ja tarjoile lämmitetyiltä lautasilta frikadellien kera. Saksi pinnalle persiljaa.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan