Hans Välimäen savustettua lohta ja sienikastiketta

18.6.2014.

Ainekset

  • 4 palaa lohta
  • tilliä
  • suolaa rouhittuna mylystä
  • pippuria
  • sitruunanmehua
  • öljyä
  • foliopaperia
  • savustuspurua

Sienikastike

  • 250g tuoreita sieniä tai pakaste- tai suolasieniä liotettuna ja ylimääräiset nesteet puristettuina
  • 1-2 keltasipulia kuorittuna ja pilkottuna
  • 1 valkosipulinkynsi murskattuna
  • 3-4 rkl voita
  • 1-2 rkl vehnäjauhoja
  • 1 dl kasvis- tai kanalientä
  • 2 dl kermaa
  • suolaa ja pippuria maun mukaan
  • 2 rkl silputtua ruohosipulia

Valmistusohje

Mausta lohet hyvissä ajoin ennen savustusta. Kun savustat, niin lisää esimerkiksi kuumaan Big Green Egg:iin tai savustuspönttöön reilusti puruja anna muodostua sisälle kunnon savut. Aseta kalat grilliin/pönttöön ja savusta noin 6-8 min lämpötilasta riippuen. Itse pidän siitä, että kalat jäävät keskeltä hieman ”pinkeiksi.” Lämpötila mitä egg:ssä käytän on noin 280-300c:ta.

Sienikastike:

Kuullota sipulit kevyesti voissa. Lisää valkosipuli. Älä ruskista. Lisää sienet ja nyt saa himan ruskistaa tai sitten voipi vain kuullotella. Lisää jauhot ja kypsennä niitä 3-4 min. Varo kuitenkin, että jauhot eivät pala/ ruskistu. Lisää liemi joka saa olla aika vaaleaa. Kiehauta ja lisää kerma. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria, ja viimeistele ruohosipulilla. Tarjoile esimerkiksi keitettyjen naattiporkkanoiden ja uusien perunoiden kera.

Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
    Kaappaus keittiössä

    Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!