Halstrattua kummeliturskaa
Kummeliturska on erittäin maukas, valkolihainen ruokakala. Sen voi mainiosti grillata, paistaa tai keittää. 1970- ja 80-luvuilla sitä pidettiin ”eläkeläiskalana”, mutta nykyisin se on hyvinkin suosittu, varsinkin ravintoloissa. Suolaamalla sen ennen valmistusta siitä tulee kiinteä ja mehukas. Pekoni murtaa makua hienosti.
Neljälle
- 700 g kummeliturskafileetä, mielellään isosta kalasta
- karkeaa suolaa
- 200 g pekonia, kuutioituna
- 8 salottisipulia
- 8-12 herkkusientä
- 4 aurinkokuivattua tomaattia
- tuoretta timjamia
- 1 juuriselleri
- suolaa, pippuria
- voita paistamiseen
Liemikastike
- 2 rkl vehnäjauhoja
- 1 rkl voita
- 4 dl tummaa lientä
- suolaa, pippuria
- halutessasi, 2 rkl kermaa
Valmistusohje
1. Taputtele kalaan karkeaa suola. Anna sen maustua viileässä 1-1 ½ tuntia paksuudesta riippuen. Huuhtele suola pois ja jaa filee neljään osaan.
2. Paista pekoni rapeaksi pannussa. Valuta kuutiot talouspaperilla. Paista salottisipulit pekonirasvassa. Puhdista herkkusienet ja paista ne myös pannussa. Suikaloi tomaatit, lisää pannuun ja anna niiden lämmetä. Leikkaa pannuun hieman timjamia. Maista ja mausta tarvittaessa. Laita kansi päälle ja anna hautua, kunnes sipuli on pehmeää.
3. Puhdista juuriselleri ja viipaloi ohuesti. Keitä viipaleet pehmeiksi kevyesti suolatussa vedessä, valuta.
4. Paista kalapalat voissa, ensin nahkapuoli alaspäin. Mausta suolalla ja pippurilla. Pidä lämpimänä.
5. Paista jauhot voissa samassa paistinpannussa, jossa paistoit kalapalat. Vatkaa mukaan liemi ja keitä, kunnes liemi paksuuntuu. Siivilöi ja mausta suolalla ja pippurilla. Jos haluat täyteläisemmän kastikkeen, lisää hieman kermaa. Tarjoile kala vihannesten ja liemen kera. Koristele timjamilla tai muilla yrteillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan