Gluteeniton juustokakku joulupöytään
Joulupöydän kruunu, herkullinen juustokakku syntyy Semperin gluteenittomista piparkakuista, puolukoista ja taivaallisen pehmeästä sveitsiläisestä marengista.
- Aktiivinen valmistusaika: 1h
- Kokonaisvalmistusaika: 9h
- Annosmäärä: 8-10 annosta
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- Kakun pohja;
- 200 g Semper piparkakkuja
- 2 rkl sokeria
- 60 g margariinia tai voita, sulana
Puolukka-tuorejuustotäyte
- 4 dl vispikermaa
- 7 dl pakastepuolukoita
- 400 g maustamatonta tuorejuustoa
- 1,5 dl sokeria
- 2 tl vaniljasokeria
- 7 liivatetta
- 0,5 dl glögitiivistettä
Sveitsiläinen piparkakkumarenki
- 3 munan valkuaista
- 1,75 dl sokeria
- 1 tl piparkakkumaustetta
Valmistusohje
Gluteeniton puolukka- ja marenkijuustokakku valmistuu näin:
Pohjan valmistus
- Murenna piparkakut ja lisää sokeri ja sulatettu voi. Sekoita taikinaksi.
- Vuoraa n. Ø 22 cm irtoreunaisen kakkuvuoan pohja ja reunat esim. leivinpaperilla. Kaada keksimuru vuoan pohjalle ja painele tasaiseksi.
Nosta vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.
Täytteen valmistus
- Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan.
- Vatkaa vispikerma löysäksi vaahdoksi ja jätä sivuun odottamaan.
- Mittaa 6 dl sulaneita puolukoita ja soseuta ne sauvasekoittimella. Paseeraa seos siivilän läpi huolellisesti.
- Mittaa kulhoon tuorejuusto, sokeri, vaniljasokeri ja lisää puolukkasose. Vispaa tasaiseksi.
- Kuumenna glögitiiviste kiehuvaksi, purista liivatteista vesi lisää ne kuumaan glögitiviisteeseen. Sekoita tasaiseksi.
- Lisää liivateseos ohuena nauhana tuorejuuston joukkoon, samalla koko ajan sekoittaen.
- Lisää lopuksi vielä löysä kermavaahto sekä 1 dl kokonaisia puolukoita ja nostele täyte tasaiseksi nuolijalla.
- Kumoa täyte piparkakkupohjan päälle vuokaan ja anna hyytyä jääkaapissa mielellään yön yli, vähintään 8 tuntia.
Valmista marenki vasta kun kakku on hyytynyt
- Erottele munan valkuaiset puhtaaseen metallikulhoon ja lisää joukkoon sokeri.
- Laita suuren kattilan pohjalle vettä kiehumaan. Kun vesi kiehuu kattilassa, nosta metallikulho kattilan päälle ja vatkaa valkuaiset vaahdoksi sähkövatkaimella, suurimmalla teholla.
- Sveitsiläinen marenki on valmista, kun vaahto on jämäkkää, paksua, kiiltävää, sileää ja sokerikiteet ovat sulaneet marengin joukkoon (sokerikiteitä ei huomaa, kun tunnustelee sormilla).
- Kun marenki on valmista, nosta kulho pois kattilan päältä ja lisää joukkoon piparkakkumauste. Jatka marengin vatkaamista ilman vesihaudetta vielä pari minuuttia, kunnes se on hieman jäähtynyt.
Kakun kokoaminen
- Irrota kakku vuoasta ja siirrä se tarjoilualustalle.
- Nostele marenki kakun päälle ja tasoita esim. palettiveitsellä.
- Halutessasi voit hieman paahtaa marengin pintaa pienellä kaasupolttimella, mutta tämä ei ole pakollista
- Murustele piparkakkuja ja koristele kakku niillä.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Viiden minuutin pizza – Arin nerokas pizza valmistuu ilman hiivaa ja uunia
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Brie-parsataskut
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan