Julkaistu
Joulun ihanin ja mehevin joululimppu syntyy Semperin gluteenittomilla tuotteilla.
- Aktiivinen valmistusaika: 45min
- Kokonaisvalmistusaika: 2h 40min
- Annosmäärä: 2 leipää
- Ruokavalio: Gluteeniton
Ainekset
- Ainekset
- 4 dl tummaa gluteenitonta olutta
- 3 dl piimää
- 22 g (2 pussia) kuivahiivaa
- 2 rkl psylliumia
- 2 dl tummaa siirappia
- 3 tl suolaa
- 1,5 tl kokonaisia fenkolinsiemeniä jauhettuna
- 1,5 tl kokonaisia kuminansiemeniä jauhettuna
- 6 dl Semper Karkeaa jauhoseosta (Grov Mix)
- 1 dl Semper Pofiber -perunakuitua
- 2 dl Semper gluteenittomia kaurahiutaleita
- 2 dl pellavansiemenrouhetta
- 1,5 dl puolukoita, pakaste
Voiteluun
- 2 rkl tummaa siirappia ja 4 rkl vettä
Valmistusohje
Gluteeniton joululimppu valmistuu näin:
- Mittaa olut ja piimä mikron kestävään astiaan ja lämmitä seos reilusti kädenlämpöiseksi.
- Sekoita joukkoon siirappi.
- Mittaa kulhoon: 2 dl Semper Karkeaa -jauhoseosta, kuivahiiva, psyllium, suola sekä jauhetut fenkolin- ja kuminansiemenet (jauhaminen onnistuu esim. mortellissa). Lisää seos nesteeseen ja sekoita tasaiseksi. Anna taikinan seistä pari minuuttia.
- Sekoita loput kuivat aineet (huom. jauhoa enää n. 4 dl) ja lisää kuivat aineet taikinaan kolmessa osassa. Sekoita tasaiseksi esim. sähkövatkaimella taikinakoukuilla.
- Lisää lopuksi vielä sulaneet puolukat ja sekoita.
- Voitele kaksi leipävuokaa (vetoisuus n. 1 litra). Jaa taikina vuokiin tasaisesti noin puoleen väliin vuokaa ja peitä vuoat liinalla.
- Anna kohota lämpimässä ja vedottomassa paikassa vähintään tunnin ajan.
- Lämmitä uuni 160 °C:een jos paistat kiertoilmalla tai 175 °C:een, jos paistat tasalämmöllä.
- Paista leipiä uunin alatasolla n. 55 minuuttia.
- Sekoita vesi ja siirappi. Voitele leivät huolellisesti vesi-siirappiseoksella pinnalta paistamisen puolessa välissä ja uudestaan, kun otat ne pois uunista.
- Anna leipien jäähtyä vuoissaan n. tunti. Kumoa ne sitten leivinpaperille, peitä liinalla ja anna jäähtyä loppuun.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
MasterChef Suomi
MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.