Friteerattu valkoturska kipakassa kastikkeessa
Valkoturskaa ei Suomen vesillä käy, Ruotsin länsirannikko on lähin paikka. Tätä reseptiä voi kokeilla tavallisestakin turskasta, mutta oheinen ohje on länsiruotsalainen erikoisuus, joka tehdään päiväntuoreesta vitlingistä ja syödään perinteikkään skarpsåsin eli kipakan kastikkeen kera.
Neljälle
- 4 annoskokoista valkoturskaa
- suolaa ja valkopippuria
- 5 dl öljyä friteeraukseen
Frityyritaikina
- 1 dl vehnäjauhoa
- 2 munaa
- 4 dl korppujauhoa
Kipakka kastike
- 1 muna
- 1 munankeltuainen
- 1 ½ rkl makeaa ruotsalaista sinappia
- 1 maustemitta suolaa
- 1 rkl sokeria
- 1 maustemitta valkopippuria
- 1 rkl valkoviinietikkaa
- 1 ½ dl hienonnettua tilliä
Tarjoiluun
- friteerattua persiljaa
- sitruunalohkoja
- keitettyjä perunoita
Valmistusohje
1. Kipakka kastike: Keitä muna kovaksi ja jäähdytä kylmässä, juoksevassa vedessä. Kuori ja ota keltuainen erilleen. Hiero keitetty keltuainen siivilän läpi ja sekoita siihen raaka munankeltuainen. Lisää keltuaistahnaan suola, pippuri, sinappi ja viinietikka. Hienonna tilli. Vatkaa kerma ja sekoita keltuaistahna siihen ja lisää sitten tillisilppu varovasti nostellen.
2. Perkaa valkoturskat, mutta pidä muuten kokonaisina. Kiinnitä tukevalla cocktailtikulla jokaisen turskan pyrstö sen kitaan, niin että kala muodostaa renkaan. Mausta kalat suolalla ja pippurilla ja kääntele ne ensin vatkatussa munassa, sitten korppujauhossa.
3. Friteeraa kalarenkaat kullanruskeiksi syvässä paistinpannussa 170-asteisessa öljyssä. Käännä kalat 3 minuutin kuluttua ja keitä vielä 3 minuuttia. Persilja friteerataan panemalla oksat kuumaan öljyyn puoleksi minuutiksi. Tarjoile kalat heti friteeratun persiljan, sitruunalohkojen, kipakan kastikkeen ja vastakeitettyjen perunoiden kanssa. Smaklig måltid!
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Koko Suomi leipoo
Koko Suomi leipoo on herkullinen hyvänmielen ohjelma, jossa taitavat kotileipurit kilpailevat parhaan leipurin tittelistä.
Suosituimmat reseptit
-
Avokadopasta à la Alexander Gullichsen
-
Vappu Pimiän yön yli -sämpylät
-
Ihanan helppo tonnikalapasta! Katin keväisessä pastassa maistuu myös parsa
-
Parsarisotto – täydellinen risotto Hans Välimäen ohjeella
-
Nakkikeitto – Kari Aihisen ylivoimainen resepti
-
Brie-parsataskut
-
Itkukana – Hanna Gullichsenin helppo arkiruoka
-
Maisemakahvilan raparperipiirakka – Katariinan kuuluisa resepti
-
Uunijuurekset Kari Aihisen tapaan
-
Parhaat lihapullat – Kari Aihinen paljastaa helpon luotto-ohjeensa