Coq au vin, kukkoa viinissä, on yksi ranskalaisista klassikkoruoista. Kananpoika, valkosipuli, viinipullo ja pitkä keittoaika ovat pakollisia. Tarjoile mielellään hyvän leivän kera, jolla vieraat halutessaan voivat kaapia hyvän kastikkeen viimeisetkin rippeet lautasilta.
- Ruokavalio: Kananmunaton, Laktoositon
Neljälle
- 1 kananpoika
- 100 g pekonia
- 4 rkl voita
- 3 rkl vehnäjauhoja
- suolaa ja jauhettua valkopippuria
- 1 keltasipuli
- 2 valkosipulinkynttä
- 2 porkkanaa
- 3 ½ dl punaviiniä
- 1 tl timjamia
- 1 laakerinlehti
- 5 kokonaista valkopippuria
- persiljanoksia
- 1 lehtisellerinvarsi
- 20 herkkusientä
- 20 pientä sipulia
Tarjoiluun
- keitettyä riisiä
- leipää
Valmistusohje
1. Leikkaa lintu 8 palaksi. Sekoita jauhot, suola ja pippuri. Pyörittele linnunpalat seoksessa. Suikaloi pekonit. Kuori ja paloittele sipuli, valkosipuli ja porkkana. Ruskista pekoni padassa, nosta reikäkauhalla. Lisää pataan jääneeseen rasvaan hieman voita ja lisää sipuli, valkosipuli ja porkkana. Paista hetki.
2. Leikkaa selleri pienemmiksi paloiksi ja poista persiljasta varret. Paista viimeiseksi linnunpalat niin, että ne saavat hyvänvärisen pinnan. Kaada pataan mukaan viini, timjami, laakerinlehti, pippurit, persiljanvarret ja selleri. Anna kiehua hiljaa kannen alla n. 30 minuuttia tai kunnes kana on valmista. Kun teet koepiston paksuimpaan kohtaan siitä tihkuvan nesteen tulee olla kirkasta ja läpinäkyvää. Keitä muussa tapauksessa hieman lisää.
3. Leikkaa herkkusienet paloiksi ja kuori pikkusipulit. Ruskista ne. Mausta kastike suolalla ja pippurilla, koristele herkkusienillä ja sipuleilla.
Aiheeseen liittyvää:
Makuja-videot
Parhaat ruokaohjelmat
-
Kaappaus keittiössä
Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!