Briossi – täydelliset itse tehdyt hampurilaissämpylät
European Street Food Awards
Julkaistu 30.01.2020 09:47
Petra Tuominen
petra.tuominen@mtv.fi
Briossin ainekset
1½ dl (täys)maitoa
20 g hiivaa (hieman vajaa ½ pakettia)
80 g (1 dl) sokeria
360 g (6 kpl) kananmunaa
780 g (12 dl) erikoishienoja vehnäjauhoja
200 g voita
20 g (4 tl) suolaa
Voiteluun
1 kananmuna
½ dl maitoa
Valmistusohje
Briossi-sämpylät valmistuvat näin:
Liuota hiiva huoneenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri. Lisää kananmunat ja sekoita ainesosat yleiskoneessa.
Lisää jauhot pienissä erissä. Lisää kylmä voi pieninä kuutioina. Vaivaa taikinaa 10 minuuttia ja lisää suola. Vaivaa vielä 15 minuutia. Laita taikina kannelliseen muoviastiaan jääkaappiin seuraavaan päivään asti.
Pyöritä 70 g painavia pullia ja litistä pullat pellille litteiksi.
Peitä briossit kelmulla, jotta briossiin ei pääse muodustumaan kovaa kalvoa. Nostata noin 3 tuntia lämpimässä paikassa, kunnes briossit näyttävät hyviltä ja nousseilta.
Voitele briossit muna-maitoseoksella. Paista 175-asteisessa uunissa 10-15 minuuttia.
Burgeriasiantuntijoiden mukaan briossi on täydellinen hampurilaissämpylä. Näiden briossi-sämpylöiden resepti on Mika "Pikkis Tuomolan, Herkko Volasen ja Risto Mikkolan kirjasta Burgerin sielu (Readme 2020).