8 pizzapohjaa á la Jan

Resepti on kirjasta Jan Vardoen: Pizza Paradiso (WSOY 2013) Vaikka kahdeksan pizzapohjaa tuntuisi olevan hieman yläkanttiin, on itse asiassa helpompaa tehdä paljon taikinaa kuin pieni annos. Ainekset ovat halvempia, eikä pizza ensi kokeilulla välttämättä onnistu kovin hyvin. Silloin on hyvä, että taikinaa on reservissä!

Ainekset

 • 6 dl haaleaa vettä (noin 25-asteista)
 • 1 dl hyvää oliiviöljyä
 • ¼ pkt tuorehiivaa (12–13 g) tai 3 g kuivahiivaa
 • 1 rkl sokeria
 • 1 kg ”00”-pizzajauhoja siivilöitynä
 • 1 rkl suolaa

Valmistusohje

Sekoita vettä, oliiviöljyä, hiivaa ja sokeria monitoimikoneessa taikinakoukulla noin 3 minuuttia, kunnes seos on tasaista. Lisää siivilöidyt jauhot ja suola. Sekoita hitaalla teholla noin 15 minuuttia. Taikinan tulee olla tasaista ja kimmoisaa. Jos huomaat, että jauhot eivät sekoitu tarpeeksi hyvin, pysäytä kone, kaavi jauhot kulhon pohjalta ja vaivaa ne taikinaan käsin. Jatka sekoittamista ja lisää hieman vettä, jos taikina on liian kovaa ja jäykkää.

Kumoa taikina hyvin jauhotetulle pöydälle ja anna sen levätä 20 minuuttia. Jaa taikina kahdeksaan noin 200 gramman palaan. Vaivaa paloja käsissäsi, pyörittele niistä pieniä palloja ja laita ne harvakseltaan öljytylle uunipellille. Anna taikinapallojen seistä pellillä 2–3 tuntia huoneenlämmössä. Sinä aikana ne kohoavat ja nousevat. Kun ne ovat kasvaneet kooltaan kaksinkertaisiksi, niitä voi säilyttää jääkaapissa niin kauan, että ne käytetään. Parhaaseen lopputulokseen pääset, mitä kauemman odotat. Voi esimerkiksi olla fiksua tehdä taikina aamulla, jolloin se on valmis illan aterialle, mutta kaikkein parhaimman lopputuloksen saat, jos taikina saa seistä jääkaapissa yön yli eli ”kylmäkohottamalla”.

Jos taikinaa jää pizzasessiosta yli, älä heitä sitä pois. Säästä se mieluummin jääkaapissa seuraavaan kertaan ja sekoita se silloin uuden taikinan joukkoon. Se antaa hienoa luonnetta ja rakennetta uuteen satsiin.

Jos taikinaa jää yli paljon etkä aio säästää sitä, laita se öljyttyyn uunipannuun ja tee focacciaa. Saat leipää seuraavaksi päiväksi!

Jos haluat pizzapohjan, jonka reunat ovat rapeat, lisää taikinaan 1 rkl punaviini-etikkaa sekoittaessasi sitä.

Parhaat ruokaohjelmat

 • masterchef2 (002)
  MasterChef Suomi

  MasterChef-keittiön valtaavat amatöörikokit! Satojen hakijoiden joukosta valitut, Suomen parhaat kotikokkaajat havittelevat liekinkuumaa MasterChef Suomi -arvonimeä ja 10.000 euron rahapalkintoa. Riittävätkö taidot kelloa vastaan kokatessa miellyttämään tuomaristoa? Uudella kaudella Kape Aihisen seuraksi tuomarikolmikkoon liittyy kaksi huippukokkia, Henri Alén sekä vaikuttavan kansainvälisen uran luonut Helena Puolakka.

Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja