Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävät faktat viljasta – uskoitko näihin myytteihin?

Shutterstock
Julkaistu 29.05.2014 15:16

MTV LIFESTYLE

Kokojyvää, vehnää, gluteenia, täysjyvää, vehnäproteiinia… Viljat ovat tällä hetkellä ruokakeskusteluiden kärkipään kuuma aihe. Viljoihin liittyvät uskomukset ja erilaiset käsitteet saattavat kuitenkin sekoittaa pakkaa, kun keskustelussa menevät puurot ja vellit sekaisin.

Kokojyvä ja täysjyvä ovat sama asia

Väärin. Kokojyvää ja täysjyvää sisältävissä viljatuotteissa on yhteistä se, että niissä viljan jyvät on käytetty kokonaan – mukana ovat siis niin ydin, alkio kuin kuorikerroksetkin. Ero on kuitenkin siinä, että kokojyvä on nimensä mukaan tuotteessa kokonaisena, kun taas täysjyvätuotteissa jyvät on rikottu esimerkiksi täysjyväjauhoksi.

– Mikään tuote ei siis voi olla kokonaan kokojyvää, sillä silloin se olisi todella pelkkää jyvää, tiivistää ravitsemusasiantuntija Annika Witting luomutuotevalmistaja Urtekramilta.

Kokojyvä- ja täysjyvätuotteet ovat terveellinen vaihtoehto. Kun haluaa ostaa esimerkiksi täysjyväleipää, kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan. Lainsäädännön mukaan leipään voidaan laittaa täysjyväleima, vaikka jyviä olisi käytetty vain sen pinnalla.

– Tuoteselosteessa ei saa olla esimerkiksi valkoista vehnää, vehnäjauhoa tai vehnäproteiinia eli gluteenia, vaan kaiken pitää olla täysjyvää tai kokojyvää.

Valkoinen vehnä tekee hallaa elimistölle

Oikein. Valkoisessa vehnässä ei ole ravintoaineita vaan pelkkää energiaa, ja pitkän jalostuksen vuoksi kehon on vaikea käsitellä sitä. Pahimmillaan vehnä alkaa käydä suolistossa, jolloin vatsa turpoaa ja tulee ilmavaivoja.

– Valkoisesta vehnästä tehdyissä tuotteissa on paljon piilosokeria, joka edesauttaa käymisprosessia. Usein esimerkiksi leipiin lisätään myös gluteenia, jotta siitä saataisiin kuohkeampaa. Gluteeni aiheuttaa helposti yliherkkyyttä, Witting sanoo.

– Valkoinen vehnä toimii aivoissa samoissa osissa kuin päihteet, mutta tietysti pienemmässä mittakaavassa. Siksi ne koukuttavat nopeasti mielihyväntunteen vuoksi.

Vehnä on aina epäterveellinen vaihtoehto

Väärin. Täysjyvävehnässä ravintoaineet ovat tallella, joten se on terveellinen vaihtoehto. Valkoisessa vehnässä puolestaan jyvästä hiotaan mekaanisesti kuorikerros pois niin, että jäljelle jää vain pelkkää energiaa sisältävä ydin.

– Nykyään viljeltävä ja käytettävä vehnä on pitkälle jalostettu ja ravintoaineet ovat vähentyneet jalostuksen myötä. Paras vaihtoehto vehnälajikkeista on spelttivehnä, joka polveutuu suoraan alkuvilja einkornista.

Leivän syöminen kannattaa lopettaa

Oikein ja väärin. Jos ruokavalio pitää sisällään lähinnä valkoisesta vehnästä valmistettuja viljatuotteita, niiden välttely kannattaa. Kokojyvä- ja täysjyvätuotteet puolestaan ovat terveellisiä ja suositeltavia vaihtoehtoja, sillä niistä saa paljon elimistölle tärkeitä ravintoaineita.

– Jos leipä, myslit, puuro ja muut viljatuotteet maistuvat, ei kannata turhaan vältellä niitä, vaan katsoa tarkemmin, mitä oikein syö, Witting sanoo.

MTV LIFESTYLE – DESKI

Lisää aiheesta:

Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa!Tämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpussin kyljestä: "Pakkauksia pitää vain jaksaa tutkia tarkasti"Tiedätkö, mitä leipäpussin kyljestä pitäisi oikeasti lukea? Kaksi tärkeää asiaa, jotka paljastavat oleellisen tiedonTiesitkö tätä leivästä? Terveysvaikutukset tulevat monelle yllätyksenä: "Muodissa ollut hiilihydraattien vähentäminen unohti sen"Kumpi on oikeasti terveellisempää, ruis- vai kauraleipä? Tässä eri viljojen todelliset erot – ja vehnästä ei tarvitsekaan luopuaTämä tieto kannattaa lukea tarkkaan leipäpaketin kyljestä: "On aika haudata mustavalkoinen 'vain tumma leipä on terveellistä' -ajattelutapa"
ViljatLeipäMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Viljat
  • 05.09.202402:00
    Vienti

    Sitra ja Luke: Kasviproteiineista voisi tulla Suomen viennin moottori

  • 16.08.202415:57
    Maatalous

    Kaurasadosta tulossa keskimääräistä suurempi – valtavilja vaihtumassa

  • 22.03.202406:00
    Ukrainan sota

    Von der Leyen ehdottaa tuontitulleja venäläiselle ja valkovenäläiselle viljalle

  • 21.09.202308:56
    Maatalous

    Ruoaksi ja juomaksi kelpaava vilja voi käydä vähiin

  • 12.12.202210:00
    Huoltovarmuuskeskus

    Maailman turvallisuustilanne huolettaa – Huoltovarmuuskeskus kasvattaa Suomen varastoviljan määrää