Kokojyvää, vehnää, gluteenia, täysjyvää, vehnäproteiinia… Viljat ovat tällä hetkellä ruokakeskusteluiden kärkipään kuuma aihe. Viljoihin liittyvät uskomukset ja erilaiset käsitteet saattavat kuitenkin sekoittaa pakkaa, kun keskustelussa menevät puurot ja vellit sekaisin.
Kokojyvä ja täysjyvä ovat sama asia
Väärin. Kokojyvää ja täysjyvää sisältävissä viljatuotteissa on yhteistä se, että niissä viljan jyvät on käytetty kokonaan – mukana ovat siis niin ydin, alkio kuin kuorikerroksetkin. Ero on kuitenkin siinä, että kokojyvä on nimensä mukaan tuotteessa kokonaisena, kun taas täysjyvätuotteissa jyvät on rikottu esimerkiksi täysjyväjauhoksi.
– Mikään tuote ei siis voi olla kokonaan kokojyvää, sillä silloin se olisi todella pelkkää jyvää, tiivistää ravitsemusasiantuntija Annika Witting luomutuotevalmistaja Urtekramilta.
Kokojyvä- ja täysjyvätuotteet ovat terveellinen vaihtoehto. Kun haluaa ostaa esimerkiksi täysjyväleipää, kannattaa lukea tuoteseloste tarkkaan. Lainsäädännön mukaan leipään voidaan laittaa täysjyväleima, vaikka jyviä olisi käytetty vain sen pinnalla.
– Tuoteselosteessa ei saa olla esimerkiksi valkoista vehnää, vehnäjauhoa tai vehnäproteiinia eli gluteenia, vaan kaiken pitää olla täysjyvää tai kokojyvää.
Valkoinen vehnä tekee hallaa elimistölle
Oikein. Valkoisessa vehnässä ei ole ravintoaineita vaan pelkkää energiaa, ja pitkän jalostuksen vuoksi kehon on vaikea käsitellä sitä. Pahimmillaan vehnä alkaa käydä suolistossa, jolloin vatsa turpoaa ja tulee ilmavaivoja.
