Hyppää pääsisältöön
TuoreimmatLiigaSääRikosPolitiikkaAsian ytimessä.doc
Uutiset
KotimaaUlkomaatRikosPolitiikkaTalousMielipiteetSää
Urheilu
LiigaMM-ralliJääkiekon MM-kisatJääkiekkoF1JalkapalloYleisurheilu
Viihde
SeurapiiritTV-ohjelmatElokuvatKuninkaallisetMusiikkiSalatut elämät
Lifestyle
RuokaTerveys ja hyvinvointiSeksi ja parisuhdeAutotHoroskooppi
Makuja
ReseptitRuokauutiset
Videot
MTV Uutiset LiveUusimmat
Tv-opas
Muistilista
  • MTV UutisetKonepajankuja 7
    00510 Helsinki
  • Uutistoimituksen päivystys010 300 5400
  • Uutisvinkkiuutiset@mtv.fi
  • WhatsApp040 578 5504
Sisällöt
  • Tomi Einonen
    Vastaava päätoimittaja
  • Ilkka Ahtiainen
    Uutispäätoimittaja
  • Mona Haapsaari
    Toimituspäällikkö
  • Teemu Niikko
    Toimituspäällikkö, urheilu
Liiketoiminta
  • Iina Eloranta
    VP, Channels and Digital Consumption
SuomiAreena
  • Jeremias Kontio
    Vastaava tuottaja
Muut palvelut
  • MTV Katsomo
  • SuomiAreena
Asiakaspalvelu
  • MTV Uutiset -palaute
  • MTV Katsomon asiakaspalvelu
  • Tietoa yhtiöstä
  • Avoimet työpaikat
  • Mainosta MTV:ssä
  • Tietosuojalauseke
  • Käyttöehdot
EtusivuVideotTuoreimmatLuetuimmatOdota
Lifestyle
Makuja-sivujen kansikuva
Makuja
Etusivu
Ruokauutiset
Reseptit
Reseptihaku
Halpa vs. kallis
Koko Suomi leipoo

Yllättävää! Suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"

Suomalaisia herneitä viedään myös ulkomaille!
Suomalaisia herneitä viedään myös ulkomaille!Shutterstock
Julkaistu 03.07.2021 17:59

Petra Tuominen

petra.tuominen@mtv.fi

Suomalaisella herneellä on maailmalla yllättävänkin suuret markkinat, kertoo pakastetuotteita valmistava Apetit.

Tiesitkö, että suomalainen herne kiinnostaa myös maailmalla? Apetitilta kerrotaan, että suomalainen herne on arvotuote, jonka viljelyssä on kaiken osuttava kohdalleen.

– Pitkistä ja valoisista Suomen kesäpäivistä makunsa saava herne on kansainvälisesti arvostettu, ja sitä viedään esimerkiksi Italiaan. Korkealaatuinen herne on pieni, makea ja rakenteeltaan sopivan pehmeä, Apetitilta kerrotaan.

Apetit on suurin kotimaisen pakasteherneen viljelijä. Herneen viljely vaatii asiantuntemusta, tarkkaa aikatauluttamista ja seurantaa kasvukauden aikana.

– Lajikkeet valitaan ja kylvö suunnitellaan huolellisesti peltokohtaisesti, jotta herneet kypsyvät juuri oikeaan aikaan ja ovat huippulaatuisia. Joka vuosi testaamme myös uusien lajikkeiden sopivuutta viljelyyn, kertoo Apetitin hankinta- ja viljelytyspäällikkö Gunta Cirule.

"On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti"

shutterstock_524196922
Herneet pakastetaan nopeasti, jotta niiden hyvät ominaisuudet säilyvät.Shutterstock

Herne pitää erityisesti leudosta kesäsäästä. Silloin se kypsyy sopivassa vauhdissa maukkaaksi.  

– Helteinen sää tuo mukanaan haasteita, sillä herne kypsyy silloin liian nopeasti. Viljelytiimi kiertää pelloilla tarkkailemassa taimien kasvua ja säätä läpi viljelykauden, Gunta Cirule kertoo.

Yleensä herneen puinti kestää noin kuukauden ja pelloilla työskennellään vuorokauden ympäri. Kun herneet on puitu, ne kuljetetaan kuorma-autoissa pelloilta suoraan Apetitin Säkylän pakastetehtaalle. Moni ei ehkä tiedä, että tämä kaikki tapahtuu vain parissa tunnissa.

– On ensiarvoisen tärkeää, että herneet päätyvät pellolta pakkaseen nopeasti, jotta niiden ravintoarvot säilyvät mahdollisimman hyvinä. Säkylän tehdas käsittelee noin 200 000 kiloa hernettä vuorokaudessa.

Lue myös: Kari Aihinen muistuttaa: Älä tee näin, kun grillaat kasviksia

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran kesällä 2020.

1:27Kaksi erikoista kasvista, joilla voit korvata perunan – oletko koskaan kuullutkaan?

Lisää aiheesta:

Mahtavia uutisia varhaisperunoista!Erikoinen herneilmiö piinaa kotikokkeja: "Ihan sairasta"Kauhavalaispellolla tallusteli joukko eurooppalaisia sisäänostajia hiilinegatiivisen herkun perässä – Michelin-kokki kertoo uudesta ruokatrendistäHelppo kasvattaa, monikäyttöinen ja proteiinipitoinen – tässäkö tulevaisuuden hittivilja Euroopassa?Asiantuntija täräyttää faktat tiskiin – nämä kasvikset kannattaisikin syödä pakasteina tai säilykkeinä tuoreiden sijaan: "Pakasteruoka ei ole sama asia kuin prosessoitu"Tiesitkö? Tämä suomalaisille tavallinen ruokatuote onkin maailmalla hitti: "Kansainvälisesti arvostettu"
RuokaMakuja

Tuoreimmat aiheesta

Ruoka
  • Eilen14:16
    Ruokaniksit

    Helppo pullajälkkäri on nyt jättihitti somessa! Testaa vaikka isänpäiväksi

  • Eilen06:39
    Henri Alén

    Tätä Henri Alén ei missään nimessä nyt ostaisi ruokakaupasta

  • to16:46
    Ravintolat

    Yksi uunitemppu ja arkinen raaka-aine muuttuu herkuksi – Henri Alén paljastaa kikan

  • to08:21
    Juusto

    Mozzarellaa vai burrataa? Tässä juustojen erot

  • ke16:07
    Turvallisuus

    Tätä ruokaa saa syödä vain 2 grammaa päivässä