Yllättävä vaikutus uneen – vältä näitä ruokia ennen nukkumaanmenoa

shutterstock_314211581
Pihvi ja chili eivät sovi iltapalalle. Shutterstock

Moni välttelee kahvia useampaa tuntia ennen nukkumaanmenoa, mutta oletko tullut ajatelleeksi, että myös monet ruoat voivat pilata yöunet?

Yllättäen monet hyvin terveellisiksikin mielletyt ruoka-aineet voivat vaikuttaa negatiivisesti uneen. Kahvi ei siis välttämättä ole ainoa tuote, jonka nauttimista kannattaa vältellä ilta-aikaan.

Parsakaali ja kukkakaali

Huolimatta kaikesta terveellisyydestään sekä parsakaali että kukkakaali sisältävät molemmat kuitua, joka sulaa elimistössä hyvin hitaasti. Tästä syystä ruoansulatus voi olla täydessä vauhdissa, jos näitä kasviksia nauttii ilta-aikaan – ja tämä voi heikentää unen laatua.

Tomaattikastike

Tomaatit sisältävät tunnetusti muun muassa C-vitamiinia, antioksidantteja sekä rautaa. Terveysvaikutuksistaan huolimatta hapokas tomaatti voi aiheuttaa juuri ennen nukkumaanmenoa nautittuna huomaamattomia vaivoja, jotka kuitenkin heikentävät unta.

Tumma suklaa

Kun paljon kaakaota sisältävää tummaa suklaata on ylistetty sen terveellisyyden nimessä, on moni alkanut napsia suklaata myös iltaisin. Monen yllätykseksi tumma suklaa voi kuitenkin sisältää jopa neljäsosan siitä kofeiinista, mitä tavallinen kahvi sisältää. Tummaa suklaata napsimalla saattaa siis huomaamatta virkistää itseään – sen sijaan, että olosta tekisi entistä levollisemman ennen nukkumaanmenoa.

Punainen liha

Proteiinipitoinen liha on elimistölle melkoinen taakka, ja sen sulattaminen vaatii ruoansulatukselta paljon. Pihvin nauttimista ennen nukkumaanmenoa kannattaakin välttää, jotta ruoansulatus ei kävisi kierroksilla silloin, kun on tarvoitus saada unen päästä kiinni.

Mausteisen ruoat

Mausteita ylistetään usein niiden aineenvaihduntaa nopeuttavien vaikutusten vuoksi. Tällä on kuitenkin myös kääntöpuolensa, sillä nostaessaan kehon luontaista lämpötilaa voimakkaat mausteet nostavat myös vireystilaa.

Lähde:

 

Lue myös:

  Parhaat ruokaohjelmat

  • card_kaappaus_keittiossa
   Kaappaus keittiössä

   Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja