Ylikypsät mansikat hyötykäyttöön – poimi vinkit!

shutterstock_247841755
Shutterstock

Tiedätkö, kuinka parhaiten hyödynnät jo hieman pehmenneet mansikat? Lue!

Kun mansikoita tulee ostettua liikaa, niitä jää helposti yli. Ne ylikypsyvät ja muuttuvat pehmeiksi ennen kuin mansikkahimo taas iskee. Mitä tehdä?

Älä heitä mansikoita pois, vaan hyödynnä ne eri tavoin. Joihinkin herkkuihin pehmeät mansikat sopivat kiinteämpiä paremmin, sillä ne ovat erityisen makeita ja maukkaita. Kun heität mansikat tehosekoittimeen, muussat ne tai kypsennät, ei niiden koostumuksella olekaan enää väliä, vain maulla. 

1. Mansikkavoi

Vaaleanpunainen levite, joka sopii esimerkiksi kuppikakkujen päälle, on helppo tehdä. Muussaa mansikoita ja sekoita ne pehmennetyn voin kanssa. Lopputuloksena on makea, täyteläinen levite.  Voit myös pakastaa mansikkavoita. Mikäpä maistuisi paremmalta kuin kylmä mansikkavoi sulamassa pannukakun päällä?

2. Tehosekoittimessa valmistuvat juomat

Mikä tahansa tehosekoittimessa valmistuva juoma on täydellinen ylikypsien mansikoiden hyödyntämiseen. Piditpä sitten pirtelöistä, smoothieista tai mansikkamaidosta, kaikkiin niihin sopivat pehmeämmät mansikat täydellisesti – eikä sinun tarvitse edes pilkkoa niitä. 

3. Hillo 

Hillo on ilmiselvä käyttötapa ylikypsille mansikoille. Suuret erät voi laittaa purkkiin tai voit tehdä vain pienen erän jääkaappiin. Aamupaahtoleivän kanssa mansikkahillo sopii mainiosti, mutta se on hyvä lisä myös leivonnaisiin.

4. Drinkit ja sangria

Mansikat voi hyödyntää cocktaileissa monin erin tavoin. Voit esimerkiksi pakastaa ylikypsät mansikat juomia varten. Kypsät pakastemansikat ovat silloin valmiina käyttöön ja ne pitävät kesäjuomasi kylmänä! Kuka niitä jääkuutioita enää tarvitseekaan?

Mansikkasiirapilla puolestaan saat makua drinkkeihin, pirtelöihin ja booleihin. Viipaloi viisi mansikkaa sokerin (4 rkl) ja viinietikan (2 tl) sekaan kattilaan. Kaada päälle noin 0,5 dl vettä ja keitä niin, että kattilassa on punaista siirappia.

5. Jälkiruoat

Ylikypsät mansikat ovat erityisen hyviä pakastejälkiruoissa, sillä ne eivät pakastu niin koviksi kuin kiinteämmät marjat. Kypsennä niitä vähän tai liota sokerin kanssa. Sekoita sitten tehosekoittimessa jäätelön, mehujäiden tai sorbettien pohjaksi.

Mansikkajäätelöpuikot syntyvät, kun sekoitat kulhossa mansikoita (noin 4,5 dl) ja sokeria (0,5 dl). Anna mansikoiden liota sekoittaen välillä. Marjat pehmenevät ja muuttuvat siirappimaisemmiksi. Kaada tehosekoittimeen, lisää teelusikallinen sitruunamehua ja sekoita. Sekoita joukkoon vielä kreikkalaista jogurttia (noin 2,5 dl), kunnes seos on tasainen. Kaada mehujäämuotteihin ja pakasta ainakin 8 tuntia.

Lähde: The Kitchn

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat