Yli 200 vuotta sitten haaksirikkoutuneesta laivasta paljastui himoittu aarre – maailman vanhin olut myyntiin kesäkuussa

Hävikkileivästä pannaan olutta 6:25 Hävikkileivästä pannaan olutta

Australiassa asiantuntijat ovat onnistuneet elvyttämään haaksirikkoutuneesta laivasta löydetyn oluthiivan, joka upposi meren syvyyksiin peräti 220 vuotta sitten. 

Olutta hävikkileivästä? Videolla suomalaispanimo kertoo suunnitelmistaan. 

Erään australialaispanimon kunnianhimoisena tavoitteena on ollut valmistaa olutta hiivasta, joka on peräisin yli 220 vuotta vanhasta, merenpohjasta löydetystä olutpullosta. Nyt tämä tavoite on lähellä toteutumistaan. 

Vanhasta hiivasta syntyi tumma ja mausteinen olut

Australialaispanimo on tekemässä historiaa tuomalla myyntiin oluen, joka juontaa juurensa yli 200 vuoden taakse. Porter-tyylinen olut on nimeltään The Wrexk -Preservation Ale, ja sitä on näillä näkymin tulossa myyntiin rajoitettu erä kesäkuun aikana.

Erikoisen oluesta tekee se, että sen valmistukseen käytetty hiiva on peräisin vuonna 1797 uponneen kauppalaivan hylystä. Australian ja Tasmanian saaren erottavan Bassonsalmen vesiin uponnut laiva kuljetti mukanaan teetä, riisiä, tupakkaa ja 31 000 litraa olutta.

Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä

Vuosien 1977 ja 1990 aikana haaksirikosta kaivettiin ylös esineitä, mukaan lukien sinetöidyt olutpullot. Vuosia myöhemmin tutkijoiden tutkittua olupullojen sisältöä he löysivät oluen hiivan olevan edelleen elossa.

Laboratorio-olosuhteissa siitä saatiin jälleen elvytettyä elinkelpoinen keittohiiva, josta pitkän kehittelytyön tuloksena syntyi ensi kuussa myyntiin tuleva erikoisolut, jota panimo kuvailee maltaiseksi, tummaksi ja mausteiseksi.

Lähteet: Mashable, Nypost

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja