Suomalaisinnovaatiosta ensi kesän hittijuoma? – ”tässä oluessa ei ole käytetty banaania vain vähän, vaan merkittäviä määriä”

6:25 Hävikkileivästä pannaan olutta

Jos kaikki sujuu suunnitelmien mukaan, voi olla, että jo ensi kesänä pääsemme nautiskelemaan hävikkibanaaneista valmistetusta oluesta. 

Brewniverse vieraili taannoin Huomenta Suomen lähetyksessä kertomassa hävikkioluesta. Katso haastattelu videolta. 

Brewniverse nousi suuren yleisön tietoisuuteen hävikkileivästä valmistetun oluen myötä, mutta nyt panimolla on jo uusia suunnitelmia. Kun erä leipäolutta oli saatu tehtyä, olutmestari Juha Sinisalo kumppaneineen alkoi pohtia, mistä muista tuotteista tulee isoja määriä hävikkiä. Kaikilta kaupoilta tuli sama viesti; banaaneista.  

– Päätimme kokeilla, saisiko siitä tehtyä olutta. Siitä tuli hämmentävän olutmaista, kun sen oikealla tavalla rakentaa, Sinisalo kertoo.

Raikas ja virkistävä, täydellinen kesäolut

Banaaniolut koostuu 50 prosenttisesti banaaneista, 50 prosenttisesti viljasta. Kymmeneen litraan olutta kuluu arvioiden mukaan noin kaksi kilo banaania ja kaksi kiloa ohramallasta.

– Banaanit kuoritaan ja hedelmäliha kiehautetaan niin, että bakteerit kuolevat. Tämä yhdistetään olutvierteen kanssa ja laitetaan käymään keskenään. Se on aluksi hirveä sotku, mikä siitä saadaan aikaan, mutta loppujen lopuksi se kirkastuu käydessään.

Lopputulos on Sinisalon mukaan kevyt ja helposti juotava, raikas ja virkistävä olut. Aivan päinvastainen kuin mielikuva, mikä tuoreesta, melko tuhdista banaanista syntyy. 

Banaani käytetään olueeseen merkittäviä määriä

Oluen valmistuksessa on Sinisalon mukaan kaksi lähestymistapaa. Sitä voidaan joko lähteä maustamaan esimerkiksi marjoilla tai yrteillä. Toinen näkökulma on, että makuaine osallistuu itse valmistusprosessiin, kuten tässä tapauksessa.

– Tässä oluessa ei ole käytetty banaania vain vähän, vaan merkittäviä määriä. Banaani ei ole meille kustannuserä, vaan tuote, jota pitäisi saada käytettyä pois, Sinisalo kertoo ja lisää, että banaanin makua ei kuitenkaan erota valmiista tuotteesta. 

Lähipäivinä suoritetaan Sinisalon mukaan testi, ja jos se sujuu hyvin, lähitulevaisuudessa banaaniolutta saatetaan nähdä niin kaupoissa kuin ravintoloissakin.

– Baarit olisivat ostaneet sitä jo näyte-erän perusteella, joten uskon, että kysyntää riittää, Sinisalo toteaa.

Haaste on kuitenkin siinä, miten banaanista valmistettava olut saadaan osumaan ison panimon tuotantoon. Se miten tämä ongelma ratkaistaan, jää nähtäväksi. 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja